Ne spavajte odmah poslije trčanja!

Kada završite trening dužine ili brzine, dolazite u iskušenje da se odmah bacite u krevet i odspavate.

881

Pripremila: Ljilja Lukić

Evo razloga zašto to ne bi trebalo da uradite:

Nakon dobro odrađenog treninga treba vam još malo vremena koje ćete uložiti, a koje će biti značajno u sprječavanju povreda. Iskusni treneri savjetuju trkačima 15 do 20 minuta dodatnih vježbi koje znače mnogo za vaše zdravlje.

Ova post-trening navika uključuje istezanje, foam rolling, vježbe snage i pokretljivosti. Takođe, trebalo bi i da nadoknadite izgubljenu energiju tj. da nadoknadite sve nutrijente koje ste izgubili tokom trčanja. To će vam pomoći da se bolje oporavite.

Trebalo bi da imate i izbalansiran obrok sat vremena nakon treninga. Ako prođe više od sat vremena možete primjetiti da postajete iscrpljeni i nervozni. U tom slučaju bilo bi dobro da uzmete neko piće za oporavak na bazi ugljenih hidrata.

U zavisnosti od toga kako vam se tijelo ponaša i šta zahtjeva tokom oporavka, uspostavite svoj raspored i pridržavajte ga se, i obavezno u njega uvrstite i balansirani obrok.

Ukoliko odmah zaspite nakon treninga, to neće imati odmah negativne efekte, ali preskakanje mogućnosti da pružite tijelu nešto više, stiće vas kad – tad.

Onda kada obavite sve što je potrebno nakon treninga, uskočite u krevet i spavajte, jer, kako kažu, spavanje je najjeftiniji način oporavka.

Vaši komentari

Banner