Ekipno prvenstvo BiH u krosu: Najuspješniji atletičari iz AK Krajišnik i AK Banja Luka

Jučer je prvi put u svom desetogodišnjem postojanju AK Krajišnik bio domaćin jednog državnog prvenstva. Ugostili su na Starom gradu u Velikoj Kladuši najbolje atletičare iz Bosne i Hercegovine na ekipnom prvenstvu u krosu.

1795
Foto: Edin Bašić
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

Na prvenstvu, koje je ujedno bilo i izborno za prvenstvo Balkana u krosu (18. 11. u Turskoj), nastup je uzelo 12 klubova iz Bosne i Hercegovine.

Šest klubova je prijavilo više od jedne ekipe pa je tako sveukupno učestvovalo 146 atletičara u 31 ekipi.

U sklopu takmičenja održano je više utrka: djevojčice 2002. godište i mlađe – 1000m; dječaci 2002. godište i mlađe – 2000m; juniorke 1998. godište i mlađe – 4000m; juniori 1998. godište i mlađi – 6000m; seniorke 1995. godište i starije – 8000m; seniori 1995. godište i stariji – 10 000m.

– Sve utrke su prošle u najboljem redu, svi takmičari su uspješno završili svoje nastupe bez povreda, vrijeme je bilo idealno, čestitamo svim pobjednicima, riječi su predsjednika AK Krajišnik, Velmira Zahirovića koji je bio i glavni sudac takmičenja.

U konkurenciji djevojčica najbolji plasman su ostvarile: Ena Mijić iz AK Banja Luka, Almina Rašić iz AK Teslić i Mihaela Tufekčić iz kluba Cross Brčko. Sveukupni pobjednik je AK Banja Luka.

U konkurenciji dječaka prvo mjesto osvojio je Jovan Rosić iz AK Borac. Drugo mjesto Žan Seferović iz AK Banja Luka i treće Sandro Ćorić iz istog kluba. Najuspješniji klub i u ovoj konkurenciji bio je AK Banja Luka.

Među juniorkama najbrža je bila Aleksandra Roljić, drugo mjesto je pripalo Tei Vranješ, a treće Ivani Mirković. Sve tri takmičarke su iz AK Banja Luka koji je ujedno najuspješniji klub u konkurenciji juniorki.

Među juniorima prvo mjesto je pripalo Olegu Galiću iz AK Banja Luka. Drugo mjesto je zauzeo Nikola Petrović iz AK Prnjavor, dok je treća pozicija pripala Haasinu Karajiču iz AK Krajišnik koji je najuspješniji klub u ovoj konkurenciji.

U konkurenciji seniorki najbolji nastup su imale atletičarke AK Banja Luka koje su osvojile prva tri mjesta i donijele pobjedu svom klubu u konkurenciji i to redom: Jelena Kosić, Milena Vuković i Dragana Roljić.

Među seniorima najbrži je bio Stefan Vuković iz AK Istočno Sarajevo. Iz istog kluba na drugoj poziciji završio je Božidar Vujić. Treći je bio Kosta Šumar iz AK Bosna Sarajevo. Najuspješniji klub u konkurenciji seniora bio je AK Istočno Sarajevo.

Domaćini mogu biti itekako zadovoljni svojim nastupom na svoju desetogodišnjicu postojanja koju obilježili sveukupnom pobjedom u zbiru svih kategorija:

– Mi smo sveukupni prvaci u muškoj kategoriji. Seniori su bili 4., juniori 1. i dječaci su bili 2. Sveukupno smo po prvi put prvaci BiH u krosu u ekipnoj konkurenciji. U konkurenciji klubova iz Federacije BiH 1. smo u konkurenciji dječaka, 1. u konkurenciji juniora i 3. kod seniora, te smo također sveukupni prvaci Federacije BiH za 2017. godinu. U sveukupnom poretku za žene na nivou Federacije smo zauzeli 2. poziciju, kaže Zahirović.

U ženskoj konkurenciji AK Banja Luka je najuspješniji klub, iza njih su AK Sloboda Tuzla i AK Prnjavor.

U muškoj konkurenciji najuspješniji klub je AK Krajišnik Velika Kladuša, na drugom i trećem mjestu su AK Banja Luka i AK Sloboda Tuzla.

Vaši komentari

Banner