Ultramaratonci trče za malog Vladu

Pančevački ultramaratonci Ljiljana Tasić i Željko Zeljković pretrčaće 581 kilometar za devet dana, a novac prikupljen tokom ovog poduhvata namijenjen je za jedanaestogodišnjeg dječaka Vladu Đorđevića, kome je novac potreban za liječenje i operaciju ciste na mozgu.

1357
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Željko Zeljković je prvi put trčao za Vladu u februaru ove godine 80 kilometara, od Pančeva do Smederevske Palanke.

– Pošto poznajem Vladinog oca i znam čitavu situaciju, a učestvovao sam već u humanitarnim akcijama u kojima se prikupljao novac za njegovo liječenje, došao sam na ideju da probam i ja da napravim nešto i skupim pare, a pošto trčim i znam da su prije mene neki trkači već radili humanitarnu prodaju kilometara, pokrenuo sam akciju “Kilometri za Vladu”, u saradnji sa mojom prijateljicom i ultramaratonkom iz Smederevske Palanke Sandrom Trojanović. 15. februara u 5 ujutru započeo sam humanitarnu trku od Pančeva do Smederevske Palanke. Sjajan je to bio osjećaj i baš sam bio srećan jer smo od te akcije sakupili oko 4.000 evra. Trčao sam sam od Pančeva do Kovina, tu mi se pridružila Sandra Trojanović, a od Mihajlovca su nam se pridružili i trkači iz Novog Sada, Požarevca, Beograda, Topole, Smederevske Palanke, Pančeva… stvarno je bilo predivno voditi armiju trkača i prije svega velikih ljudi. U Smederevskoj Palanci smo imali sjajan doček i mali Vlada je sa nama protrčao kroz cilj.

Bitka za Vladino ozdravljenje traje već šest godina. Njegovo djetinjstvo su obilježili skupi lijekovi, dani provedeni u sobi i iščekivanje pomoći za operaciju. Na žalost, od Željkove akcije do danas više niko nije uplatio novac za njegovo liječenje.

-Znam da od te akcije do danas nije uplaćen ni jedan dinar, a djetetu je prijeko potrebna operacija i ne može više da se čeka. Odlučio sam, u dogovoru sa mojom velikom prijateljicom i po meni jednom od najboljih ultramaratonki u Srbiji, Ljiljanom Tasić, da pretrčimo Srbiju za malog Vladu i da opet od prodatih kilometara skupimo novac za operaciju. Krećemo 3. novembra iz Preševa i preko Vranja, Leskovca, Niša ,Paraćina, Velike Plane, Pančeva, Zrenjanina, Bačke Topole i Subotice ćemo da pretrčimo za devet dana 591km.

Pred Željkom je daleko veći izazov od onog u februaru, ali će put kroz Srbiju od 581 kilometra preći sa Ljiljanom Tasić.

– Već dvije godine Željko i ja planiramo da pretrčimo Srbiju, ali zbog stalnih odlazaka na trke nikako da se upustimo u to. Konačno smo shvatili da je najbolje da presiječemo i krenemo. A kad već trčimo zašto to ne bi bilo i korisno, tako je krenulo sa skupljanjem novca za malog Vladu, kaže Ljiljana.

Humanitarnu akciju završavaju 11. novembra ispred gradske kuće u Subotici, gdje će ih sačekati mali Vlada i opet sa njima proći kroz cilj. Njemu je za operaciju ciste na mozgu u Turskoj potrebno 27.000 evra, a za kontrole srca, koje je operisao prije tri godine, i glave, još oko 8.000 evra, bez avionskih karata do Turske.

 – Trkači su spremni da pomognu i rado se odazivaju na ovakve događaje. Pomažu na sve načine – finansijski, kao logistika, kao pratnja i podrška u toku trke. Mislim da ima smisla organizovati ovakve akcije, jer će se uvijek bar nešto sakupiti dok je država nezainteresovana ili nesposobna da pomogne onima kojima je pomoć neophodna, dodaje Ljiljana.

Nadaju se da će im se na ovom putu pridružiti još trkača, jer je poznato da su ovakve akcije uvijek rado podržane.

 

Humanitarni kilometri će se otkupljivati uplatom pomoći na žiro račun Siniše Đorđevića (oca Vlade Đorđevića) broj 340-32110017-94 “Erste banke”, sa naznakom “(redni broj) kilometar (za Srbiju), a za uplate iz inostranstva, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, devizni račun je – iban: RS35340764316401299932 SIF-kod je GIBARS22.-Pozivamo sve humane ljude da uplate koliko mogu i da skupimo što više novca za Vladinu operaciju. Nadamo se da će ovu akciju vidjeti i neko veći ko može da uplati sav taj novac, kaže Željko.

Trasa humanitarne akcije:

03.11 Preševo – Vranje

04.11 Vranje – Leskovac

05.11 Leskovac – Niš

06.11 Niš – Paraćin

07.11 Paraćin – Velika Plana

08.11 Velika Plana – Pančevo

09.11 Pančevo – Zrenjanin

10.11 Zrenjanin – Bačka Topola

11.11 Bačka Topola – Subotica

Vaši komentari

Banner