18. SPLITSKI POLUMARATON: Od prije tri godine sezona trčanja počinje sa Splitom

Tokom kasne jeseni i zime se dosta manji dio trkača odlučuje pohoditi trke raspoređene u ovom periodu, pa poslije zimskog baznog treninga i nešto veće pauze (prvenstveno od trka) obično jedva dočekaju Splitski polumaraton.

1455
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ovakvo je stanje u posljednje tri godine otkad je trka u Splitu premještena na posljednji vikend februara.

Trčanje počinje sa Splitom i u 2018. godini jer će 25. februara (9 sati) biti održan 18. Splitski polumaraton. Posljednja dva su ponudila gotovo idealne uslove za trčanje na pomalo zahtjevnoj, ali impozantnoj stazi koja uključuje sve bitne simbole grada Splita: Rivu, stadion Poljud, Marmontovu, Dioklecijanovu palaču, ali i na stazi na kojoj se redovno postižu lični rekordi.

Novosti iz organizacije

Splitski polumaraton je svake godine sve bogatiji, veći, osmišljeniji, a organizatori ovog puta izdvajaju sljedeće novosti:

– nova finišerska medalja u rangu Londona, Berlina i drugih svjetskih maratona;

– Start paket s uključenim ruksakom, dri fit majicom, kabanicom i još pregršt iznenađenja;

– Veliki EXPO „Maratonski grad“ za preuzimanje paketa i izložbenim štandovima, na elitnoj lokaciji splitskih „Prokurativa“;

– Pasta party dan prije i After party na dan polumaratona u režiji mediteranskih Masterchefova koji će zadovoljiti sve gurmanske sladokusce;

Live tracking i live streaming;

Plaćanje startnine kreditnim karticama;

– Dodatne pogodnosti za grupne prijave:

– Produljen vremenski limit završetka utrke na 3 sata;

– Broj natjecatelja ograničen;

Štafete za sve one kojima je 21 km još uvijek previše, a žele trčati stazom Splitskog polumaratona;

Dječje utrke – 3 splitske milje – 3 kružna toka – dan prije polumaratona i utrke građana.

Staza Splitskog polumaratona

Nagradni fond

Nagradni fond iznosi 35.000 kuna (oko 9.000 konvertibilnih maraka). Nagrade za najboljih pet u obje kategorije su:  1. mjesto: 4.000 kuna, 2. mjesto: 3.000 kuna, 3. mjesto: 2.000 kuna, 4. mjesto: 1.000 kuna, 5. mjesto: 500 kuna. Trkači će biti nagrađivani i bonusima u slučaju postizanja zacrtanih rezultata, kao npr. sa 2.000 kuna u slučaju obaranja rekorda staze (ispod 1:02:55 za muškarce i ispod 1:13:26 za žene).

Brojčani i vremenski limiti

Broj učesnika na polumaratonu i štafeti je ograničen na 2.000, utrci građana na 500, a Splitskoj milji 1.000. Vremenska ograničenja su /polumaraton i štafete/: 3 sata; /utrka građana/: 45 minuta; /Splitske milje/: bez ograničenja.

Maraton zavisi od infrastrukure

Još prije dvije godine iz organizacije Splitskog polumaratona su najavili da će uskoro u svoju trkačku manifestaciju uvrstiti i maraton.

– Maraton je očekivati kad bude riješena prometna infrastruktura na istoku grada (Žnjan, Pazdigrad, Duilovo) jer bi to bio preduvjet da se trči jedan krug, pojasnio je za trcanje.net Kristijan Sindik, direktor Splitskog polumaratona.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPravilo 90 minuta
Sljedeći članakSavjeti za bezbjedno trčanje
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.