Pravilo 90 minuta

Najčešće pitanje koje trkači rekreativci postavljaju zimi jeste – Koliko treba da traju treninzi dužine?

2049
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Najjednostavniji odgovor i najbolji savjet bi bio – 90 minuta.

Toliko biste trebali jednom sedmično da trčite ili trčite/hodate od sada do kraja januara (uz ostale redovne treninge), a evo i zašto:

Možete lako da povećate kilometražu

Ako redovno trčite 90 minuta i nemate povredu, lako ćete produžiti treninge dužine. A i postoji ogromna razlika između mogućnosti da trčite 30 minuta u kontinuitetu i 90. Devedesetominutni treninzi dužine su dobri za izdržljivost i motivaciju kada vremenski uslovi postanu loši.

Možete da gradite treninge iz toga

Želite da trčite polumaraton ili maraton na proljeće? 90minutni trening dužine je odlična polazna tačka, tj. dobra baza za primjenu plana priprema za trku. Kada dođe vrijeme za treninge dužine neće vam biti teško da podignete kilometražu na poteban nivo.

Odličan je dodatak treninzima brzine

Čak i ako su vaši ciljevi za sljedeću godinu kraće i brže trke, 90 minuta nije predug trening, jer je uvijek dobro da možete da trčite mnogo duže od kilometraže trke za koju se spremate (pogotovo kada jurite vrijeme). Gradeći bazu izdržljivosti sa treningom dužine znači da će kratki brzi treninzi tokom sedmice samo izoštriti brzinu i pripiremiti vas za trku.

Možete da podijelite trening

Kada trčanje dužine nije dužina? 90-minutni trening je savršeno vrijeme da trening dužine pretvorite u trening za trku. Prvih 30 minuta zagrijavanje, a posljednjih rastrčavanje. Srednjih 30 minuta možete da trčite na tempu polumaratona, ili da radite petominutne intervale, ili da trčite brdo…

Dugo je, ali ne predugo

Ako ste već trčali polumaraton, onda ste navikli i na duže treninge, pa vam se može učiniti da je 90 minuta nedovoljno. Ako ne planirate trke do marta, trenutno nema potrebe da trčite duže od sat i po, ali jedino što ćete dobiti od dužih treninga je rizik od povrede ili bolesti, jer je sezona virusa na pragu. 90 minuta je vašem tijelu sasvim dovoljno da održi formu, a vrlo lako iz tog treninga možete da krenete da gradite treninge dužine kada dođe vrijeme za to.

Vaši komentari

Banner