Put za ulazak u trkački svijet sa 40+

Početi sa trčanjem može biti teško u bilo kojim godinama. Malim koracima i sa pozitivnim mentalnim stavom, bićete iznenađeni koliko možete postići.

5218

Pripremila: Ljilja Lukić

Ona čuvena “nikad nije kasno” važi i za trčanje, čak se može reći da ste u pravim godinama da započnete i zavolite trčanje i sve ono što ono nosi sa sobom.

Nagomilani stres od svakodnevnih obaveza, nedostatak vremena koje možete izdvojiti samo za sebe, manjak druženja i putovanja – sve ovo možete riješiti trčanjem.

Vjerujte u sebe

Niste potrčali od srednje škole? Ne brinite, potpuno je normalno da se osjećate nelagodno, samo se sjetite da su svi jednom bili na početku. Samopouzdanje je vrlo bitno, pa ako vjerujete u sebe neće biti teško početi.

Počnite pomalo

Početak trčanja može vam izgledati kao planina koju treba da osvojite, ali mali koraci će vas dovesti do cilja. Put do napretka neće uvijek biti lak. Nekada će trčanje biti teško, i to je u redu. Sve se sabira, i čak je jedan trening sedmično bolje nego ni jedan. Ukoliko nemate ni malo kondicije, počnite sa nekim programom koji kombinuje trčanje i hodanje.

Budite opušteni

Vjerovatno ćete se osjećati kao da svi gledaju baš u vas kada trčite, ali nije to baš tako. Pokušajte da se opustite, fokusirajte se na to gdje ste sada i kako će se vaše tijelo mijenjati vremenom, ne obazirite se na bilo šta što može da vas omete.

Pazite na kosti

Sa godinama se smanjuje gustina kostiju, a zglobovi doživljavaju promjene. Uzimajte dosta hrane bogate kalcijumom, i kada god možete trčite po mekšoj podlozi i izbjegavajte beton.

Postavite realan cilj

Bilo da je to da smanjite veličinu haljine/pantalona ili trka za nekoliko mjeseci, izaberite svoj cilj i držite ga se. Zakačite na vidno mjesto dnevni podsjetnik. Kada imate cilj na umu to će vas motivisati, samo dajte sebi dovoljno vremena da radite na njemu i da ciljate realno. Najbolji način da počnete je dobar trening plan za 5 km.

Ne pretjerujte

Jednom kada se zarazite trčanjem možete se prijaviti na mnogo trka i želićete da trčite što češće. Čuvajte se pretreniranosti. Trčanje treba da postane vaša dugoročna životna navika, a ne trenutni hir.

Vaši komentari

Banner