ODMOR POSLIJE SEZONE: Obavezan za ambiciozne trkače, preporučiv za rekreativne

Bliži se kraj trkačke sezone, bar kada su trke u pitanju, i trebalo bi ozbiljno razmisliti o kraćoj pauzi od trčanja. Zašto se preporučuje i kako se vratiti nakon toga?

2888
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ukoliko tokom godine nemate često intenzivne, jake treninge i ne osjećate se umorno i iscrpljeno, onda vam sa fizičkog stanovišta i nije potreban odmor od trčanja.

To znači da imate dovoljno vremena da se oporavite između treninga i da vaš regenerativni sistem ostaje pravilno izbalansiran tokom godine.

Međutim, čak i tada, dobro je i za psihu i za tijelo, da ponekad odmorite od stalnih navika i aktivirate tijelo na drugačiji način ili drugačijim pokretima. To ne znači da morate da prestanete sa treninzima tokom pauze, naprotiv, pauza od trčanja daje vam mogućnost da uključite neki drugi sport kao što je biciklizam, plivanje, planinarenje ili neki oblik fitnesa.

Nakon trkačke pauze ili redukovanja treninga u trajanju od tri do četiri nedelje, ponovo ćete se radovati treninzima trčanja i bićete više motivisani.

Pauza za oporavak nije samo poželjna već neophodna, naročito za ambiciozne trkače. Samo na ovaj način možete pasivne dijelove tijela i imunološki sistem pripremiti za početak nove sezone.

Ne treba da vas brine da nećete moći nakon pauze da dostignete stari nivo kondicije, ponovo ćete biti kao ranije nakon samo nekoliko sedmica treninga. Bitno je da se oprezno vratite treninzima nakon pauze, zbog toga što se mišićno – skeletni sistem postepeno prilagođava naporima.

Najbolje je da u godišnjem trening planu precizno odredite vrijeme za pauzu, odmah nakon posljednje trke u sezoni. Tokom pauze radite one stvari za koje inače nemate vremena i izbjegnite da ovo dodatno vrijeme popunite satima na poslu.  Izležavajte se i opuštajte, počastite se masažom ili kupkom.

Nakon pauze dajte sebi dovoljno vremena da uđete u formu za učešće na trci.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTESTIRAJ NIKE MODEL ZA TRČANJE U ZIMSKIM USLOVIMA
Sljedeći članakMentalne igrice za lakšu dužinu
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.