Mentalne igrice za lakšu dužinu

Trčanje dužine može da bude mentalni izazov težak jednako kao i test fizičke izdržljivosti. Dešava se da tijelo može da trči, ali glava neće.

4388
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

U takvim situacijama mogu da vam pomognu neke mentalne igrice kojima ćete zavarati um i pustiti tijelo da odradi svoje.

Pregovarajte sa sobom

Ako trčite sami i borite se, pokušajte da se ubijedite da niste fizički umorni, već mentalno iscrpljeni i da trčanje pomaže da se toga riješite. Obećajte sebi vodu za pet minuta, ili neku nagradicu ako istrčite najviše kilometara ikad.

Podijelite trening

Podijelite trčanje na manje segmente, pa će vam željena dužina manje teško pasti. Na primjer ako trčite 20 km, razmišljate o prvih 5 km. Na početku svakog segmenta zamislite da je to početak treninga i fokusirajte se da završite taj segment.

Zapamtite: Nije uvijek lako

Kada trčite dužine podsjetite se da nije lako trenirati za maraton ili polumaraton. Da je tako, svi bi to trčali. Prihvatili ste taj izazov i sve teškoće na koje ćete nailaziti, pa će kada istrčite trku to biti vrijednije.

Pronađite mantru

Fraza kao npr. “Korak po korak”, koja će se vrtiti u glavi dok trčite, može da pomogne da ostanete fokusirani i koncentrisani. To može da bude vaša unutrašnja motivacija kada vam je potrebna.

Koristite maštu

Dok trčite zamislite sebe kao olimpijskog takmičara koji ide ka finiš liniji. Trčite lagano i opušteno kao i vaši trkački idoli.

Igrice sa brojevima

Ako trčite negdje gdje ima i drugih trkača ili šetača, odaberite neki dio odjeće i tražite to tokom trčanja na ljudima pa sabirajte koliko ljudi to nosi. Ako trčite na putu, možete da brojite određenu vrstu ili boju automobila.

Pravite planove za poslije

Planirajte šta ćete da radite poslije treninga, pogotovo ako trčite ujutru. Bazirajte se na neke osnovne stvari. Pomoći će vam da organizujete dan, a i da se radujete onome što vas čeka nakon trčanja.

Zamislite trku za koju se spremate

Ako se spremate za neku trku, zamislite se na njoj, svaki kilometer i ulazak u cilj.

Vaši komentari

Banner