Kombinujte treninge snage i izdržljivosti za bolje rezultate

Kombinacija trčanja i treninga snage je dobra, ali samo ako se pravilno kombinuje. Dobra organizacija i planiranje treninga daće bolje rezultate i na trkama.

4760
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Poznato je da je trening snage bitan za trkače, ali se postavlja pitanje koji je najbolji način za kombinovanje ova dva treninga?

Ponekad je trkačima početnicima nejasno kako da treniraju dva puta dnevno i kombinuju ove vrste treninga?

Kod kombinacije je bitno koji tip treninga trčanja imate tog dana.

Ukoliko su vam na rasporedu intervali, potreban vam je dobar oporavak, pa bi taj trening trebao biti prioritet. Ako planirate duži lagani trening trčanja, trening snage se također može uklopiti.

Ukoliko radite sa malim težinama, svejedno je da li to radite prije ili poslije treninga izdržljivosti. A kod velikih težina pratite pravilo: izdržljivost prije snage.

Međutim, i trening snage ima različite nivoe koji treba da slijede jedan za drugim, a idu sljedećim redom: stabilnost, povećavanje otpora, građenje mišića i maksimalna snaga.

Vrijeme kada treba da radite trening snage zavisi od nivoa na kojem ste. Kako se bliži dan trke trebalo bi podizati nivo treninga snage. Kada prođete prva dva nivoa, sasvim je svejedno da li trening snage radite prije ili poslije treninga trčanja u toku istog dana.

Kada dođete u fazu građenja mišića i maksimalnog nivoa opterećenja, trebalo bi da trening izdržljivosti odradite prije treninga snage, jer ova dva nivoa podrazumijevaju velike težine.

Idelano vrijeme za trening snage je veče, jer nakon toga imate dovoljno vremena za oporavak. Onih dana kada imate intenzivan trening snage, trening trčanja treba da bude manje intenzivan ili čak i izostavljen.

SAVJETI:

*Svaki od nivoa treninga snage zahtijeva pravilno izvođenje.

*Trening snage možete izvoditi tokom cijele godine. Kako se bliži trka pojačajte težine, a neposredno pred trku (u periodu taperinga) smanjite.

*Kada imate dva treninga u jednom danu obavezno slijedite pravilo: snaga prije izdržljivosti (male težine ili početnici) odnosno izdržljivost prije snage (velike težine, elitni trkači)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakMentalne igrice za lakšu dužinu
Sljedeći članakPREVAZIĐITE LOŠ TRENING: Nije sve tako crno
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.