RECENZIJA: Patika za široke trkačke mase u zimskom ruhu

Iako je model Pegasus već dugo sa nama, tačnije punih 35 godina, inovacija nikada nije izostala. Možda je ponekad čak prelazila i u eksperiment za vjerne ljubitelje koji su popratili gotovo svaki model. No to nije naštetilo njegovoj popularnosti, naprotiv on je i danas jedan od najzastupljenih modela na trkačkim stazama u zemlji i regionu, kako kod trkača početnika tako i onih iskusnijih.

2606
Foto: trcanje.net
Banner
Banner
Banner

Testira i piše: Dražen Filipović

Prije tačno godinu dana uz pomoć našeg vjernog partnera, kompanije Sport Vision BiH napravili smo recenziju 34. zimskog izdanja Nike Air Zoom Pegasus Shield.

Štit je model posebno prilagođen zimskim, prije svega cestovnim treninzima kada dodatna zaštita od vanjskih elementa pravi razliku između podnošljivog treninga i mokrih i prozeblih nogu. Već sa tim modelom moglo se vidjeti nastojanje kompanije Nike da napravi znatno vidljivu razliku između standardnog Pegasusa i njegove zimske inačice.

Zimski Pegasus nasljeđuje svu tehnologiju i poboljšanja od proljetnog modela uz dosta dodatne zaštite, što bi trebalo treninge na hladnom i mokrom učiniti puno podnošljivijim i sigurnijim.

Kao jedan od vjernih pratilaca modela nisam očekivao velike izmjene u odnosu na prošlogodišnju inačicu, uz želju da Nike poradi na nekim nedostacima koji su bili više uočljivi nakon dužeg perioda treniranja. Ta komparacija se odnosila na 2016. izdanje (Pegasus 33 Shield) koje je na mene ostavilo jako dobar dojam prije svega po brzini odziva te nešto mekšom potplatom u odnosu na prošlogodišnje izdanje. To svakako može biti i moje lično iskustvo koje me je usmjerilo da na treninzima ipak više koristim trideset tricu.

Šta je Nike uradio ove godine sa Shieldom?

Naznake velikih promjena mogli smo vidjeti još u proljetnom modelu Pegasusa. Sasvim novi dizajn, pomalo futuristički, daje do znanja da je ovdje riječ o velikoj nadogradnji.

Usporedba sa prošlogodišnjim Shieldom pomalo je nezahvalna, jer je na prvi pogled svakome jasno da se radi o sasvim novom pristupu. To je ono što me odmah obradovalo. Nike se nije suzdržavao kada je dizajnirao zimsku trideset peticu. Klasika je ostala iza nas. Ovdje je estetika bila vrlo važna. Cijela patika ima unibody izgled, ništa ne strši, nema viškova, sve je puno oblina uz potpuno izmijenjen stražnji dio patike koji daje pomalo agresivan izgled cijelom modelu, kao da je riječ o nekom trkačkom automobilu. Drugim riječima, ugodnost za oko. Tome svakako doprinosi i još veći izbor boja modela, od klasične allblack varijante do izrazito jarkih nijansi. Naš testni model je maslinasto zeleni sa elementima crne i metalik srebrene boje. Cijelim gazištem patike prevladava jarko narančasta boja koja povećava uočljivost u saobraćaju i time samu sigurnost trkača.

Osim vizualnog zadovoljstva prvi kontakt sa patikom daje do znanja da je riječ o sasvim novim materijalima koji obumljuju novi zimski Pegasus. Prije svega u prvi plan pada potpuno redizajnirano gornjište patike sa novim elastičnim sistemom brzog vezivanja pertli stručno znan kao nifco quicklaces. Novi sistem povlačenjem pertli omogućuje brzo pritezanje što je idealno za hladne dane koji su pred nama.

Pegasus Shield model spada u Nike run utility kolekciju što je jasno izraženo kao dio brendinga na bočnoj strani patike. Riječ je o obući i odjeći za trkače namijenjene isključivo zimskim treninzima.

NIKE PATIKE ZA TRČANJE U ZIMSKIM USLOVIMA – ZA MUŠKARCE

NIKE PATIKE ZA TRČANJE U ZIMSKIM USLOVIMA –  ZA ŽENE

Nakon dvije sedmice testiranje novog zimskog Pegasusa u različitim vremenskim uslovima i tipovima treninga a vodeći računa o osnovnim kriterijima koje treba zadovoljiti svaka dobra patika za zimsko trčanje, možemo izdvojiti sljedeće:

  1. Udobnost

Ono na što se nijedan trkač ne bi trebao žaliti jest komfor pri trčanju, osobito za vrijeme hladnih i kišovitih dana. Već sam u prošlogodišnjoj recenziji spominjao po meni veliki plus Nike patika za trčanje, a to je njihov instant fit. Znači prvo obuvanje je ujedno i prvi trening bez potrebe da ih malo progazate kroz šetnju. Shield kao zimska inačica Pegasusa nudi i dobru zaštitu od hladnoće u situacijama kada šetate ili tek krećete sa treningom.

Nakon nekoliko pretrčanih metara odmah je jasno da je nova potplata zamijenila onu kruću iz prošlogodišnjeg modela, na koju sam se već žalio. Dosta više fleksibilnosti pri pokretu je prisutno što svakako daje dobar osjećaj dok trčite svoje prve kilometre u novim patikama. Toj udobnosti svakako doprinosi i odluka da se po prvi puta cijelom dužinom potplate modela koristi air zoom tehnologija koja je odgovorna za onaj we fly efekt kod trčanja. Novi zimski Pegasus za sada leti.

  1. Prianjanje i kontrola pokreta

Ovdje ne smije biti kompromisa. Zima u Bosni je već pokazala zube i to po prvom, istina manjem snijegu, koji novi Shield bez problema savladava. Proklizavanje nije opcija niti pri naglim okretima koje pravim na kratkoj dionici od 500m, a ista mi već godinama služi kao idealna staza za zimske treninge.

Iako je Shield odavno poznat kao siguran partner u zimskim treninzima ipak je i tu došlo do izmjena. Gazište patike je gotovo cijelo prekriveno novom poboljšanom gumom kojom prevladavaju trokutasti strukturalni šabloni u nešto zbijenijem poretku. Osim što daje bolje prianjanje uz vlažne i klizave podloge, smanjuje i mogućnost da postanete kolekcionar sitnih kamenčića, jedna od mana prethodnih modela sa pentagonalnim uzorcima.

  1. Zaštita

Zimska verzija Pegasusa svakim novim izdanjem poboljšava zaštitu od padavina. U novom modelu posebno se pazilo da noge trkača ostanu suhe u svim mogućim uslovima. Tako je gornjište patike izrađeno od kombinacije različitih vodootpornih zaštitnih materijala, spojevi su posebno zaštićeni podvlačenjem materijala što je svakako dodatni bonus.

Drugi element izrazito važan za trčanje zimi je sigurnost trkača u saobraćaju. Nike je sa novim Shieldom nakon prošlogodišnjih jako izraženih reflektirajućih elemenata ove godine ponudio nešto suptilniju varijantu, ali jednako tako efikasnu i manje estetski upadljivu. Gotovo cijelo gornjište patike prilikom direktnog osvjetljenja je reflektno, što stvara dodatno povjerenje kod trkača osobito zimi kada su dani sve kraći.

Može se reći da se kombinacijom novog dizajna, novih materijala i drugih velikih poboljšanja dobio za sada najsigurniji Shield.

  1. Performanse

Kao i standardno izdanje Pegasusa, Shield je namijenjen trkačima neutralne pronacije stopala, pad peta – prsti iznosi 10mm i namijenjen je za svakodnevne treninge u zimskim uslovima. Spada u kategoriju patika osrednje težine (muška broj 42.5 je 266,5 grama). Iako nije izrazito brza patika, većina dugoprugaša će biti zadovoljna performansama, posebno zahvaljujući airzoom tehnologiji, kod dužinskih treninga zaštita je na nivou. Upravo zbog toga, iako je trening patika, Pegasus je čest gost na dugoprugaškim utrkama sve do maratonske distance.

  1. Izdržljivost

Jedna od nepoznanica je svakako kako će se patika ponašati nakon nekoliko mjeseci. Sudeći prema prethodnim modelima koji su meni lično trajali i preko godinu dana intenzivnog treninga i utrka, očekuje je duga starost.

Zaključak

Iako je novi unibody dizajn novog Shilda veliko osvježenje možete imati malih poteškoća pri  obuvanju patika te pritezanju i kačenju pertli zbog novog sistema vezivanja koja za trkače sa širim gležnjevima predstavlja izazov. Isto tako, iako je stražnji dio patike futuristički izveden i vrlo ugodan oku, nisam imao osjećaj kao u prethodnih modela da je moja peta dobro zaključana i fiksirana.

To svakako nije utjecalo na performanse pri trčanju, ali je osjećaj bio drugačiji tj. posvetio sam tome više pažnje nego obično, posebno u prvim kilometrima.

Možemo na kraju zaključiti da je Nike sa novim Shieldom ispravio nedostatke starijih modela, napravio veliki iskorak u dizajnu i zaštiti koji pruža patika. Sigurno ga možemo nazvati i najkompletnijim izdanjem Shielda do sada uz sasvim novi nivo udobnosti pri trčanju.

I na kraju nećete imati puno pitanja od kolega trkača koji model nosite, pošto se Nike jasno potrudio da marketinški preplavi patiku sloganima i ispisanim karakteristikama. Za neke simpatično overbrandiranje, za druge reklamni banner na nogama.

Novi Shield možete potražiti u Sport Vision prodavnicama u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru te naravno online.

Vaši komentari

Banner