BARCELONA MARATHON: Jedna od najatraktivnijih europskih staza

Između trka na 42.195m u Europi, kao major maratoni su na prva dva mjesta Berlin i London, potom Pariz kao još jedan događaj sa impresivnom masovnosti.

2724
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ispod ova tri, odnosno na četvrtu poziciju sebe vole svrstati u Zurich Barcelona Marathonu (možda Zurich djeluje malo zbunjujuće, ali se ne odnosi na najveći grad u Švicarskoj, nego na generalnog sponzora, Zurich osiguravajuće društvo), a upravo tamo će Moje trčanje – trcanje.net 10. marta sljedeće godine imati svoja dva predstavnika.

Posljednjih pet godina temperatura u dane održavanja trke u Barceloni je varirala od minimalnih 5 stepeni do maksimalnih 20.

Održava se od 1978. godine, a u periodu od nastanka do 2004. godine je imao naziv Catalunya Marathon. Zanimljivo je da 2005. godine nije ni održan zbog problema unutar organizacije. Trka u posljednje vrijeme okuplja do 20.000 maratonaca, a rekorde staze drže Kenijac Jackson Kotut koji je 2010. godine istrčao 2:07:30 (lični rekord, donedavno i najbrži maraton na tlu Španije) te Etiopljanka Helen Bekele koja je 2017. istrčala 2:25:04.

Trk uz gradske znamenitosti

Maraton u Barceloni se smatra jednom od najatraktivnijih staza koja vodi u kompletu kroz urbane dijelove glavnog grada Katalonije, pa je tako start i cilj na trgu Placa d’Espanya, a trči se pored stadiona Camp Nou, bazilike Sagrada Familia, preko mosta Calatrava, pored plaža Barcelone, Placa Catalunya i niza drugih gradskih znamenitosti. Razlika u odnosu na prethodne trke je u tome što će 10. marta 2019. godine 41. izdanje Barcelona Marathon imati nekoliko promjena na samoj trasi, a koje bi trebale trkačima donijeti još bolje rezultate.

Od 2019. lakša ruta

Naime, poslije 13 godina i iste rute u Barceloni, za sljedeću godinu su organizatori uradili promjene koje će trku učiniti bržom (video staze). Domaćini su prvenstveno htjeli smanjiti visinsku razliku (iznosit će 176m, što je za 25m manje) koja bi olakšala trku učesnicima, a zatim i usmjeriti kretanje širim i dužim ulicama te time omogućiti više trčanja u ujednačenom tempu. Promjene su na trećem i desetom kilometru, i onaj najznačajniji – posljednjih 3km uspona će biti nešto blaži nego ranije. Najveći dio staze je ipak ostao isti kao i prethodnih godina, a više o dojmovima s nje smo već imali priliku saznati i od naših trkača (LINK1, LINK2).

Expo maratona u Barceloni se smatra najboljim u Španiji, a ove godine je u dva dana primio 130 izlagača i 70.000 posjetilaca. Praktična stvar je da se nalazi gdje i start i cilj trke.

Prihvatljiva cijena startnine

Maraton će imati start 10. marta 2019. godine u 8:30 sati, a limit trke je 6 sati. Barcelona nema tako skupe kotizacije kao većina zapadnoeuropskih maratona pa je cijena 61,50 eura dok se ne popuni brojka od 10.000 učesnika (trenutno nedostaje koja stotina trkača do ove cifre). Poslije toga startnina iznosi 73 eura do 17.000. maratonskog učesnika, a poslije toga 84 eura. Zadnja šansa za prijavu je 4. marta 2019. Uz standardan startni paket se dobije i 10 posto popusta na kartu javnog prevoza (autobus, tramvaj, podzemna željeznica) koja omogućuje puno lakši transport kroz grad, a između ostalog vrijedi i za prevoz do aerodroma.

Barcelona Marathon na svojoj službenoj stranici nudi i trening programe koje možete koristiti kako bi se pripremili za određeni rezultat na ovoj trci (ispod 3 sata, ispod 3:30, ispod 4 i ispod 6 sati) uz preporuku za prethodni medicinski pregled.

Vaši komentari

Banner