RECENZIJA: Je li novi Štit iz Nike-a opravdao svoje ime?

Sport Vision BiH je našem timu ustupio novi model Nike Pegasusa 34 u svome nešto robusnijem izdanju za jesen/zimu sa dodatkom riječi Shield (Štit) u nazivu.

2472

Testirao i napisao: Dražen Filipović

Ova varijanta je prilagođena za nešto hladnije dane sa više padavina. Družili smo se sa novim Shieldom više od dvije sedmice što je bilo sasvim dovoljno da napravimo kratku recenziju ovog novog – starog modela.

Je li novi model vrijedan nasljednik prošlogodišnjeg izdanja i kakvi su utisci nakon nekoliko različitih treninga možete pročitati u nastavku.

Novi i prošlogodišnji model Pegaus Shielda

Moram priznati da već trčim u prošlogodišnjem modelu Pegasus Shielda. To sa jedne strane čini ovu recenziju manje vjerodostojnom reći će neki, ali isto tako može nam dati potpuniju sliku koliko je novi model bolji ili lošiji u odnosu na lanjski.
Govoriti o patikama za trčanje uz sve tehničke specifikacije i silnu tehnologiju koja je ugrađena u iste je pomalo nezahvalno. Jer većinom ponavljamo kao papagaji ono što već piše na stranici proizvođača. Ono što konkretnog trkača sigurno zanima jest kako sva ta silna tehnologija pomaže prosječnom rekreativcu u svakodnevnom treniranju.
Zato ću pokušati navesti neke od elemenata koje bi svaka dobra patika za trčanje trebala ispunjavati. Ovo će svakako pomoći da lakše donesemo konačnu ocjenu o pojedinom modelu.

Na prvi pogled

Novo izdanje Pegasus Shielda me pomalo iznenadilo. Svi smo već navikli na nesvakidašnje jarke boje i dezene Nike patika za trčanje koje se nude u našim trgovinama. Shield je ove godine na police stigao u nešto suptilnijem izdanju sa nijansama crne i tamnoplave boje ili tzv. allblack varijanti. Tako da neuko oko i ne naslućuje da se radi o modelu isključivo za trčanje. To je svakako dobra stvar jer vaše nove patike za trčanje mogu poslužiti po potrebi i u druge svrhe. Na prvi dodir u odnosu na prošlogodišnji model imate osjećaj da je patika robusnija i izdržljivija što svakako treba zahvaliti novom Flymesh materijalu kojim je prekriven gornji dio patike.

1. Udobnost

Ovo je ujedno prvi i glavni uslov koji svaka dobra patika za trčanje treba ispunjavati. Ako ste imali iskustvo sa neudobnim patikama znate o čemu pišem. Dan kada ih promijenite je dan kada opet iznova zavolite trčanje.
Novi Shield u tom pogledu blista. Nije potrebno da čekate određeno vrijeme da se prilagodi vašoj nozi. Od samog početka patike su sjele kao salivene. Vaš prvi trening može biti kraća ili duža dionica jer nećete doživjeti nikakav osjećaj nelagode. Taj instant fit je ono što me lično fascinira kod Nike patika za trčanje. U odnosu na prošlogodišnji model primjetna je malo kruća potplata što daje patikama nešto manju fleksibilnost, posebno kod prvih treninga.

2. Prianjanje i kontrola pokreta

Dobar kontakt sa podlogom, a time i kontrola pokreta, je izuzetno važna za sigurnost kod trčanja. Osobito imajući u vidu obilne padavine karakteristične za ovo doba godine, zimske uslove na cestama, snijeg i poledicu. Nestabilne vremenske prilike su omogućile da testiram novi Shield u različitim situacijama. Tako patika ostvaruje izrazito dobar kontakt sa podlogom zahvaljujući donjem dijelu potplate izrađene od tri različite vrste gume te specijalno oblikovanog gazišta tako da se ne trebate plašiti proklizavanja na vlažnim terenima. Iako sve scenarije nije nikada moguće ispitati, novi Shield bi trebao zadovoljiti i one najzahtjevnije. Svakako imajte na umu da je riječ o cestovnim patikama i da zimske off-road avanture, poledica i led nisu dobra i sigurna opcija. Trčanje po snijegu je moguće ukoliko se radi o manjim padavinama.

3. Zaštita

Ovdje govorimo o tome koji nivo zaštite od mogućih povreda i vanjskih utjecaja pruža pojedini model. Nakon vezivanja pertli koje su sada plosnatog oblika za razliku od prošlogodišnjih valjkastih, čime se smanjuje često odvezivanje od kojeg je patio stari model, izravno osjetite zaključavanje vaše pete.To svakako ulijeva povjerenje kod trkača jer je patika dobro obujmila cijelu nogu.
Nike je također napravio sasvim novi, laganiji Flymesh materijal koji bolje prianja uz nogu te novi zaštitni sloj kojim je prekriven cijeli gornji dio patike i tako štiti vaše noge od kiše i drugih padavina. Kako sam već napisao, kišni dani su idealno poslužili za test novog materijala koji se pokazao dovoljno nepropusnim čak i za vrijeme pljuska. Osim što je nadmoćniji od prošlogodišnjeg, patikama daje odličan premium izgled.
U kombinaciji već spomenutog, novi Shield nudi izrazito dobar osjećaj zaštite i pruža odličnu kontrolu pokreta i stabilnost dok trčite. To bi trebalo osigurati minimalnu mogućnost povreda dok trčite bez obzira na konfiguraciju terena. Iako je namijenjen za cestovno trčanje, novi Shield će bez problema podnijeti i lakše trail staze. Kao i kod prethodnih modela primjetna je dobra apsorpcija udara, osobito ako trčite po asfaltu zahvaljujući Air Zoom tehnologiji koja čini i dio imena ovog modela.

Ovdje je riječ o zlatnoj sredini i samim time najboljem odnosu dobivene zaštite i brzine za većinu dugoprugaša.
Shield ima odličnu ventilaciju, a u isto vrijeme štiti od vanjskih elemenata. Ni u jednom trenutku nisam osjetio nelagodu zbog hladnoće iako su vremenski uslovi bili ravni zimskim većinu dana testiranja. Novi model dolazi i sa izrazito primjetnim reflektirajućim elementima (360 stepeni) sa svih strana patike što posebno u zimskim mjesecima, kada su dani kraći, osigurava bolju vidljivost na cesti.

4. Performanse

Shield spada u kategoriju patika osrednje težine (muška broj 42.5 je 283 grama) za trkače neutralne pronacije stopala, pad peta – prsti iznosi 10mm i namijenjen je za svakodnevne treninge u zimskim uslovima. Iako nije izrazito brza patika većina dugoprugaša će biti zadovoljna performansama, osobito kod trčanja dužih treninga. Osim novog Flymesh materijala Nike nije drastično mijenjao gotovo ništa, što je dobra stvar imajući u vidu odličan odziv pri trčanju kod prošlogodišnjeg modela. Svakako treba imati u vidu da se radi o zimskom modelu Pegasusa koji je prije svega prilagođen za treninge u otežanim uslovima.

5. Izdržljivost

Poznajući prethodni model od novog Shielda možemo očekivati dobru kilometražu i izdržljivost. Premium izgled i osjećaj na dodir također obećava dugovječnost što svakako ne umanjuje nužnost redovitog održavanja i pravilnog izbora terena za trčanje.

Zaključak

Novi Pegasus Shield je sigurno korak naprijed, osobito u pogledu veće sigurnosti kod trčanja, premium izgleda i osjećaja na dodir, otpornosti na padavine i bezbjednosti u prometu u odnosu na prethodni model. Dobre stvari iz prethodnih generacija su ostale netaknute, a nova poboljšanja samo potvrđuju da Nike sluša reakcije svojih trkača.
Novi model za razliku od prošlogodišnjeg više opravdava svoj naziv Shield (Štit). Iz svega se može naslutiti da Nike sa novim modelom Shielda nastoji napraviti vidljivu razliku u odnosu na proljetno izdanje Pegasusa.

Magnet za kamenčiće

Par stvari koje vam mogu zasmetati kod novog modela su kruća i manje fleksibilna potplata, posebno kod prvih treninga. Iz starog modela smo naslijedili specijalno oblikovano gazište patike koje daje odlično prianjanje i kontrolu pokreta, ali je i magnet za sakupljanje sitnih kamenčića.
Novi model Shielda je dostupan u svim trgovinama sportske opreme Sportvision BiH kao i putem online trgovine.

Vaši komentari

Banner