OSNOVAN SAVEZ ULTRAMARATONACA BIH: Vodit ćemo brigu o svim bh. ultrašima

Savez ultramaratonaca BiH je osnivačkom skupštinom u Cazinu formiran 6. oktobra 2018. godine, a ovih dana je definitivno upisan i u registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, čime je njegovo osnivanje i ozvaničeno.

2545
Ultramaratonska reprezentacija BiH; SP na 100km u Hrvatskoj
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Sjedište Saveza je u Cazinu, a formiran je sa ciljem unaprjeđenja i ostvarivanja zajedničkih interesa svih ultramaratonaca u BiH.

Zahtjev za formiranje Saveza su zajednički podnijeli BURT Cazin, Ultra Bihać i AK Tempo Cazin. Predsjednik Saveza je Mirsad Abdaković koji je pojasnio detalje i iznio planove naše ultra reprezentacije za budućnost.

– Prošle godine smo se udružili i poslali Ministarstvu pravde zahtjev za osnivanje ultra Saveza zbog takmičenja, evidencije ultraša, rezultata, rekorda… Mnoge države imaju ultra Savez tako da smatramo da je bilo vrijeme da ga i mi osnujemo, kaže Abdaković.

Osnivači Saveza: BURT Cazin, Ultra Bihać, AK Tempo Cazin

Atletski savez Bosne i Hercegovine je podržao odluku klubova te obećao saradnju i u budućnosti.

– Ultra trčanje se brzo razvija i sve je više takmičara i takmičarki koji su se oprobali ili koji žele da pretrče neku ultra distancu (preko 42.2 km). Savez ultramaratonaca BiH će voditi brigu o svim ultrašima i onima koji to žele postati (savjetima, uputstvima…), rekao je Abdaković.

Osim toga Savez ultramaratonaca BiH pravi evidenciju svih ultra rekorda domaćih trkača sa takmičenja u BiH i regionu.

– Želimo da imamo statistike svih bh. finišera sa bilo koje ultra trke. Planiramo organizacije državnih prevenstava i kvalifikacione trke za evropska i svjetska prvenstva, istakao je Abdaković.

On je u međuvremenu položio i ispit za trenera trčanja na Sportskoj akademiji u Beču tako da će reprezentacija imati svog vođu – trenera.

Ove godine reprezentacija nastupa na SP-u u trailu u Portugalu (8. juna), na SP-u 50km 1. septembra u Rumuniji i na SP-u u trčanju na 24 sata krajem oktobra u Francuskoj, zaključio je Mirsad Abdaković.

Mirsad Abdaković

Vaši komentari

Banner