THE EQUALITY: Nike kampanja koja promoviše jednakost

SLUŠAJ! EQUALITY NIJE IGRA. ALI OSVAJANJE ĆE BITI NAŠA NAJVEĆA POBJEDA. ZATO NASTAVLJAMO, DOK NE POBIJEDIMO.

1058
Banner

Piše: Ivana Jezildžić

Nike je 2017. godine predstavio kampanju koja promoviše jednakost, a ideja na kojoj se zasniva je da „vrijednost treba sijati jače od boje kože“.

Kampanja nazvana The Equality, i spot od minut i po koji je radila agencija Wieden + Kennedy u Portlandu, „ohrabruje ljude da pravičnost i poštovanje koje vide u sportu prenesu i u život izvan terena“, rekli su iz Nike-a.

Spot je režirala Melina Matsoukas, a u njemu se pojavljuju slavni sportisti među kojima su LeBron James, Serena Williams, Kevin Durant, Megan Rapinoe, Dalilah Muhammad, Gabby Douglas, i Victor Cruz.

Narator spota je glumac Michael B. Jordan, a pojavljuje se i Alicia Keys koja pjeva pjesmu Sama Cookea „A Change Is Gonna Come“.

Donacija od pet miliona dolara

Kroz ovu kampanju Nike je donirao pet miliona dolara u 2017. godini brojnim organizacijama koje promovišu jednakost u zajednicama širom Sjedinjenih Američkih Država.

The Equality kampanja je provođena  na online i društvenim kanalima Nike-a, kao i na plakatima i bilbordima u Sjevernoj Americi.

Ova kampanja predstavlja uvjerenje Nike-a da ništa ne zbližava ljude kao sport.

Vrijednosti prenijeti van terena

Sama kompanija inače ima dugu istoriju promovisanja pravih vrijednosti, a ova kampanja je samo nastavak takve politike – ohrabrivanje ljudi da neustrašivost i poštovanje koje vide u sportu, prenesu i van terena.

The Equality koristi moć koju sport ima da inspiriše ljude da preduzmu aktivnosti u svojoj sredini, sa Nike-om kao predvodnikom.

Podržavajući ove vrijednosti, kroz Equality je ostvareno partnerstvo Nike-a i Mento-ar (vodeće američke nacionalne organizacije zadužene za mentorstvo koja povezuje volontere i mogućnosti u njihovim sredinama) i PeacePlayers International (međunarodna organizacija fokusirana na spajanju različitosti u sredinama, podrškom mladim liderima, građenjem veza i promjenom stavova), a sve radi donošenja promjena u zajednicama.

Jaka poruka mladima

Oko jedne stvari vezane za sport svi možemo da se složimo, a to je da on predstavlja ono najbolje što svijet može da ponudi. Unutar granica sportske igre rađaju se heroji. Na terenu nema crnih i bijelih, muslimana ili hrišćana, liberala i konzervativaca. Samo sportisti.

Odabirom najboljih među najboljima u promo videu Nike je poslao jaku poruku mladima, kojima je prvenstveno i namijenjen Equality, te su kroz svoje sportske uzore i njihove poruke osnažili svoja uvjerenja o jednakosti i o neograničenim mogućnostima koje nose u sebi i koje treba da oslobode.

Koliko je Nike moćan brend pokazuje i to što su mogli sebi da dozvole da u centru ove kampanje ne budu njihovi proizvodi, već priča, koju su ispričali uzori (ili oni koji bi to trebali biti) mladih ljudi.

“Ovdje ste definisani svojim aktivnostima, ne izgledom ili ubjeđenjima” kaže Jordan u promo spotu. “Jednakost (Equality) nema granice. Mogućnosti ne smiju biti diskriminisane”.

 

Osim u Sarajevu, uskoro Nike shop i u Banja Luci

Ekskluzivne modele Nike patika, koji su dostupni širom svjetskih metropola sada možete pronaći na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini. Nike Shop Banja Luka se otvara 21.03. u šoping centru Delta Planet.

Vaši komentari

Banner