Pohlod prva žena sa 6 “majora” u Srbiji; Mićić najavio novi krug za “six star finisher” medalju

World Marathon Majors je svjetsko takmičenje za maratonce osnovano 2006. godine. Sastoji se od šest maratonskih trka koje se održavaju svake godine. Šest trka se održava u šest različitih svjetskih gradova, a to su: Boston, New York, Chicago, Berlin, London i Tokyo.

4970
Banner

Razgovarala: Ljilja Lukić

Maratonci koji istrče svih šest trka dobijaju tzv. “six star finisher” medalju. Nakon maratona u Londonu, u svijetu je trenutno 6.038 vlasnika ove medalje.

Srbija je nakon Londonskog maratona dobila još dva Major finišera, i sada ih je ukupno petoro.

Katarina Pohlod je prva žena iz Srbije koja je istrčala svih šest, a drugi je maratonac iz “Kluba 100 maratona”, Srećko Mićić.

Katarina je Londonski maraton trčala za svog oca, koji je preminuo samo nedelju dana prije njenog putovanja.

– Pamtiću ovaj maraton po vrlo emotivnom stanju tokom cijele trke i prilikom prolaska kroz cilj. Iako sam se spremala tokom cijele zime za ovaj maraton, prešavši oko 2400 km od decembra, uz brzinske i tempo treninge, rezultat mi je bio u drugom planu, s obzirom da nisam imala mir u glavi i srcu. Na neke stvari čovjek prosto ne može da utiče. Ovaj maraton ću takođe pamtiti i po tome što sam istrčavši London Marathon zaokružila seriju svih 6 velikih maratona (6 Major Marathons), za šta sam nakon prolaska kroz cilj, osim učesničke medalje, dobila i veliku “6 Star Finisher” medalju, na šta sam posebno ponosna. Sigurno bi i tata bio.

Srećko Mićić je do sada istrčao 196 maratona i 23 ultre. Kada je istrčao prvi od velikih šest u New Yorku nije ni znao za Major seriju.

– Kada sam počeo da trčim maratone van Srbije (što skoro da se poklapa sa ukidanjem viza) jedna od želja mi je bila da trčim maraton u New Yorku. 2009. godine sam prvi put učestvovao na lutriji i tri godine zaredom nisam bio izvučen. 2012. dobijam automatski startni broj (tada je važilo pravilo da posle 3 neuspješne lutrije, broj se dobija automatski), pa 2012. sledi otkaz maratona zbog uragana Sandy i 2013. godine dobijam na lutriji. Godinu dana kasnije sam poželio da istrčim Berlin i uspjeo. Tada nisam ni znao, ni razmišljao o ostalim iz velike šestorke. Zatim počinje priča sa Active Travelingom. Kako je agencija okrenuta prodaji paketa za “mejdžorse”, tako sam krenuo da razmišljamo o kompletiranju svih šest. Posebno značajni elementi su istrčana norma za Boston – takoreći jedini način da se dobije broj za Boston, kao i prihvatanje Agencije od strane Londonskog maratona za zvaničnog partnera, što je omogućilo Katarini i meni (i još jednoj desetini naših trkača) da istrčimo i poslednji iz serije. Ostaje posebno u sjećanju i Bostonski maraton zbog veoma teških uslova za trčanje – niska temperatura – oko nule, vjetar u prsa i kiša tokom trke, pljusak skoro sve vrijeme…

Katarina kaže da joj jedan od ciljeva jeste bio da istrči svih šest velikih maratona, ali da to nije smisao njenog trčanja.

– To se više nametnulo kao usputna stanica. Glavni cilj mi je i dalje isti, a to je da maraton trčim sve brže.  Ako bude prilike, voljela bih opet istrčati New York, Chicago, Tokyo, London i Boston, kako bih sve velike maratone imala ispod 3 sata. Berlin već imam ispod 3 sata, ali pošto je u Berlinu veoma dobra staza, vjerovatno ću se i tamo naći opet.

Srećko bi zbog loših vremenskih prilika volio da ponovi Boston.

– Volio bih još jednom da trčim i Tokyo, a pošto smo već Berlin i New York istrčali više puta, nije daleko da se i po drugi put odradi svih šest – ukoliko do tada ne povećaju broj “mejdžorsa”. Pored toga, osnovni cilj je da trčim što duže mogu, a pošto već imam preko 200 maratona, ujedno mi je i cilj da dostignem i brojku od 300 maratona.

Osim njih dvoje u Srbiji su svih 6 maratona završili i Vučić Šćepanović, Aleksandar Kapulica, Mašan Pejović.

Na zvaničnom sajtu Abbot Word maraton serije, prema neažuriranim podacima, može se vidjeti da od država sa ovih prostora najviše finišera ima Slovenija, zatim slijede Hrvatska i Srbija. Makedonija ima jednog finišera – Angel Arnaudov, svih šest maratona istrčao je i Lorik Qosja sa Kosova, a Crna Gora kao i BiH, za sada nemaju ni jednog maratonca sa završenih svih šest velikih maratona Major serije.

Vaši komentari

Banner