BELMIN MRKANOVIĆ: Treniram za EP u Švedskoj s Osmanom Junuzovićem po magistrali i brdima

U posljednje vrijeme gotovo da nema trke na kojoj, ukoliko se pojavi, Belmin Mrkanović ne završi na postolju. Član AK Doboj Istok 7 godina trenira atletiku i trenutno je juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine.

2774
Foto: Dražen Filipović
Banner

Razgovarao: Nicolae Golea

Našu zemlju će predstavljati na Europskom Prvenstvu U20 u Švedskoj koje će se održati od 18. do 21. jula u gradu Borasu. Trenutno je svoj trening podredio tom takmičenju i za njega će to biti vrhunac ove sezone.

Nastupiti će na trci 10 000m i tako odmjeriti snagu sa najboljim mladim atletičarima starog kontinenta. Mrkanović je rođen 17. aprila 2000. godine u Tuzli, a trenutno je učenik Mješovite srednje škole Doboj Istok, smjer ekonomski tehničar. Ide u školu i trenira, tako već sedam godina, a zato je kriv, kako kaže, njegov prijatelj:

– Da, atletikom se bavim 7 godina i u svijet atletike sam došao na nagovor svog prijatelja Armina koji je već trenirao i rekao mi da je to dobar sport i da se mnogo putuje pa tako sam krenuo trenirati i evo me danas kao jako uspješan atletičar.

Belmina ste često mogli susresti i na uličnim trkama diljem Bosne i Hercegovine i to u društvu trenutno jednog od naših najboljih trkača – Osmanom Junuzovićem. Skupa i treniraju, a vodi ih trener Jasmin Mujić koji već nekoliko godina sa Junuzovićem postiže dobre rezultate.

– Sa Osmanom mi je super trenirati, imam uzora pored sebe, a i mnogo je iskusan pa mogu dosta toga naučiti od njega i mnogo mi pomaže. Tu je glavni i odgovorni moj trener Jasmin Mujić bez kojeg ne bi bilo moguće ništa izvesti jer vjeruje u mene i moje mogućnosti. I mnogo je smiren što mi je jako bitno, kaže Mrkanović.

U dosadašnjoj sedmogodišnjoj karijeri izdvaja kao najveće uspjehe: dva puta prvak Balkana za mlađe juniore na 2000m sa zaprekama u Sremskoj Mitrovici 2015. i Kruševcu 2016., zatim 12. mjesto na Svjetskom prvenstvu za juniore do 18 godina u Keniji na 3000 m 2017. godine.

Osim nastupa na Europskom prvenstvu Mrkanović najavljuje i napad na pojedine bh. juniorske rekorde.

– Planovi za ovu sezonu su mi jako visoko podignuti što sam već dokazao istrčavši normu za Švedsku na 10 000m. Pored toga planiram da napadnem državne rekorde na 3000m i 5000m za juniore. Ciljevi u karijeri, kao i svakom sportisti, su mi Olimpijske igre i druga velika takmičenja, mitinzi, priča Mrkanović i ne krije da bi napustio zemlju ukoliko bi stigla ponuda koja bi mu donijela kvalitetnije uvjete za trening sa kojima bi mogao ostvariti potencijal:

– Naravno, kada bi mi neko ponudio vrhunske uslove da mogu još bolje i kvalitetnije napredovati, da imam sve potrebno za treniranje napustio bih Bosnu i Hercegovinu.

Kako se u Doboj Istoku i okolici kuje čelik:

– Moja radna sedmica je jako naporna, radi se jako i intenzivno sa kolegom Osmanom Junuzovićem koji se ne žali na treningu. Radim pakleno sa njim, ali zato i napredujem. Pošto idem u školu dnevno, kada mogu, pretrčim i po 20 kilometara. Treniramo po magistralnim putevima i okolnim brdima, a kada imamo zahtjevniji trening, onda treniramo na stadionu Sloge u Doboju. Ne žalim se na uslove i bitno mi je da sam zdrav i da me povrede zaobiđu. Imam volju i želju i onda nema prepreke, uslovi su samo izgovor. Neki imaju sve, ali ni blizu nemaju rezultate kao ja i moj kolega Osman Junuzović.

Vaši komentari

Banner