10. MEĐUNARODNA UTRKA VELIKA KLADUŠA: Jubilej jedne od najbržih balkanskih “petica”

Atletski klub Krajišnik iz Velike Kladuše 16. 6. 2019. organizira po 10. put uličnu utrku u svom gradu. Generalni pokrovitelj utrke je Općina Velika Kladuša, a učesnike očekuju bogate nagrade za prvih 5 mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji. Pored glavne utrke na 5000m tu je i Fun run na 2000m. Početak programa je zakazan za 17 sati, a start utrka na 5000 i 2000m je u 18:30.

2951
Start prošlogodišnjeg 9. izdanja trke

Piše: Nicolae Golea

Ova ulična utrka je rasla iz izdanja u izdanje te je stekla status utrke sa 3 zvjezdice kako ju rangira krovna kuća europske atletike.

Prošlogodišnje izdanje obilježilo je kišovito i hladno vrijeme no, unatoč tomu manifestacija je privukla blizu 400 učesnika na svim trkama. Pobjedu je zabilježio slovenski takmičar Mitja Krevs sa rezultatom 15:48.96. Na drugom mjestu završio je Mađar Tamas Nagy s vremenom 16:05.20. Treće mjesto pripalo je domaćem takmičaru Božidaru Vujiću koji je istrčao za 16:29.69.

U ženskoj konkurenciji slavila je Ana Tibljaš iz Hrvatske sa vremenom 20:19.76. Drugo mjesto pripalo je također takmičarki iz Hrvatske, Sari Superini – 21:59.66, dok je treće mjesto zauzela domaća predstavnica Zehra Ogrešević – 23:18.56.

I ove godine se očekuje jaka konkurencija u muškoj kategoriji, ali pogotovo među takmičarkama, što nije baš bilo prošle godine kako govore postignuti rezultati.

Velmir Zahirović

– Ova utrka zanimljiva je po mnogo čemu, naime u kontinuitetu se održava deset godina, te ove godine slavimo prvi veliki jubilej. Ono što je još bitno istaknuti jeste to da se radi o utrci na kojoj su do sada pobjednici dolazili iz pet različitih zemalja, a posebno je zanimljivo da niti jedan pobjednik nije uspio obraniti titulu iako su to pokušavali takmičari iz Mađarske, Kenije, Slovenije, Hrvatske i BiH, ali nikom to nije pošlo za rukom niti je tko uspio dva puta slaviti iako su i to mnogi pokušavali više puta u proteklih devet izdanja. Po rekordu staze (14:53.26 – Julius Lagat, Kenija) utrka je što se tiče “petica” među tri najbrže na Balkanu. Trči se kroz sami centar Grada, ukupno pet krugova, pojašnjava Velmir Zahirović inače dugogodišnji trener u AK Krajišnik i prvo ime organizacije ove trke.

Teško da bi se ostvario kontinuitet i zadržao kvalitet bez lokalne podrške.

– Utrka je certificirana sa tri zvjezdice u kvaliteti prema kriterijima EAA-a (Europski atletski savez) i za ovakve manifestacije ključna je podrška Grada. Jednostavno bez te podrške dugoročno vrlo je teško preživjeti i zadržati određenu kvalitetu, ali i progres u organizacijskom i drugim segmentima. U zadnje vrijeme svjedočimo i ekspanziji uličnih i trail utrka što je svakako dobro, ali ne smije se zanemariti činjenica da ovakve manifestacije na duže staze uspijevaju održati se na visokom nivou samo ukoliko organizator može sebe lišiti ličnog interesa, stoga smatram da će mnoge utrke ipak u dogledno vrijeme nestati sa trkačke mape upravo zbog razloga koji sam naveo, smatra Zahirović.

Kotizacija za trku na 5000m je 20 KM (10 E), odnosno 10 KM (5 E) za Fun run. Prijaviti se možete na www.gbt-running.com. Startni paket sadrži elektronsko mjerenje vremena, dry skin majicu, medalju u cilju, okrijepu tokom trke i lunch paket.

Vaši komentari

Banner