Velmir Zahirović: Jedan smo od najmanjih gradova na Balkanu koji ima trku sa 3 zvjezdice

Na svoju 10. godišnjicu rada i postojanja AK Krajišnik je dobio svojevrsno priznanje u vidu dodjele organizacije, po prvi put, jednog državnog atletskog takmičenja – ekipno Prvenstvo Bosne i Hercegovine u krosu na 10 000m koje će startati u subotu s početkom u 12 sati na Starom gradu u Velikoj Kladuši.

1447
Banner
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

Tom prigodom razgovarali smo sa prvim čovjekom i osnivačem tog kluba, ali i Atletskog saveza Unsko-sanskog kantona, Velmirom Zahirovićem, bivšim atletičarem i reprezentativcem BiH.

Bivši atletičar, danas profesor sporta i tjelesnog odgoja, svojevremeno je nastupao za AK Sarajevo, AK Bosna i AK Kvarner. Takmičio se na brojnim takmičenjima osvojivši mnogo medalja, ponajviše sa AK Sarajevo. Nažalost česte povrede i druge okolnosti su zakočile možda i puno uspješniju karijeru.

– Nastupao sam svojevremeno i za reprezentaciju BiH na dugim prugama i polumaratonu, s obzirom da sam bio sklon povredama i jako kasno počeo trenirati, te zbog silnih obaveza na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu te studentskog načina života nije bilo prostora za maksimalni angažman u atletskom sportu. Nakon završetka studija vratio sam se u Veliku Kladušu gdje sam osnovao AK Krajišnik, te kasnije u suradnji sa klubovima sa prostora Unsko-sanskog kantona i Atletski savez gdje sam izabran na funkciju predsjednika. Od 2014. godine obnašam funkciju predsjednika Sportskog saveza općine Velika Kladuša.

U prvoj dekadi postojanja ovaj kolektiv iz Krajine ima se čime pohvaliti, pored domaćih titula tu je i međunarodna pobjeda na utrci mladih u Münchenu iz aprila prošle godine, dok su ove godine zauzeli drugo mjesto.

– Sa AK Krajišnik do sada smo osvojili ukupno 11 titula državnih prvaka i mnogo medalja na državnim i međunarodnim takmičenjima, imali smo i reprezentativce BiH i kandidata za velika takmičenja, ali nedostatak uvjeta i podrške nije dozvolio da se ode do kraja. AK Krajišnik je na ekipnim prvenstvima BiH u krosu najveći uspjeh zabilježio 2015. godine kada smo osvojili treće mjesto, godinu kasnije bili smo četvrti. Od međunarodnih takmičenja posebno izdvajamo pobjedu u ekipnoj konkurenciji u Münchenu na 22. Osterlaufu, utrka mladih na 2200m u konkurenciji 43 ekipe, kaže Zahirović.

U AK Krajišnik trenira oko 50 atletičara različitih uzrasta. Kao i većina klubova u našoj zemlji, imaju jako puno problema sa infrastrukturom (treniraju na terenu pored hipodroma) i dosta talenata odlazi van zemlje u potrazi za boljim uvjetima. Velmir sa svojim klubom uspješno organizira svake godine dvije trke, jednu uličnu i kros.

– Od organizacije takmičenja ističemo se sa međunarodnom atletskom utrkom koja je ove godine imala svoje 8. izdanje, te je nosioc certifikata 3 zvjezdice za kvalitetu u organizaciji, i nalazi se već pet godina na kalendaru Evropske atletske federacije, te smo mišljenja da se radi o jednom od najmanjih gradova na Balkanu koji nosi ovu titulu. Inače, većinom pobjeđuju kenijski takmičari, a rekord staze je 14:53,56. Pored toga organiziramo i tradicionalni Šumatački kros, manifestacija koja je ove godine doživjela i svoje 17. izdanje.

Atletski savez Bosne i Hercegovine je dodjelom organizacije prvenstva BiH u krosu u ekipnoj konkurenciji na jedan način odao priznanje dosadašnjem desetogodišnjem radu AK Krajišnik. Nastupit će atletičari iz najvećih klubova naše zemlje i to redom iz: Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, Brčkog, Istočnog Sarajeva, Goražda, Tuzle i Prnjavora. Treba spomenuti da je ovaj kros ujedno izborni za prvenstvo Balkana koje će se održati 18. novembra u Turskoj.

– Ove subote AK Krajišnik po prvi put u svojoj historiji organizira neko od prvenstava BiH u atletici, ovog puta u krosu u ekipnoj konkurenciji, sve pripreme teku prema planu i programu, a prijavljene su skoro sve najjače ekipe iz gradova širom BiH. Inače za nas je ovo veliki događaj jer klub slavi desetu godišnjicu postojanja, završava Zahirović razgovor za trcanje.net.

Vaši komentari

Banner