Velmir Zahirović: Jedan smo od najmanjih gradova na Balkanu koji ima trku sa 3 zvjezdice

Na svoju 10. godišnjicu rada i postojanja AK Krajišnik je dobio svojevrsno priznanje u vidu dodjele organizacije, po prvi put, jednog državnog atletskog takmičenja – ekipno Prvenstvo Bosne i Hercegovine u krosu na 10 000m koje će startati u subotu s početkom u 12 sati na Starom gradu u Velikoj Kladuši.

934

Piše: Nicolae Golea

Tom prigodom razgovarali smo sa prvim čovjekom i osnivačem tog kluba, ali i Atletskog saveza Unsko-sanskog kantona, Velmirom Zahirovićem, bivšim atletičarem i reprezentativcem BiH.

Bivši atletičar, danas profesor sporta i tjelesnog odgoja, svojevremeno je nastupao za AK Sarajevo, AK Bosna i AK Kvarner. Takmičio se na brojnim takmičenjima osvojivši mnogo medalja, ponajviše sa AK Sarajevo. Nažalost česte povrede i druge okolnosti su zakočile možda i puno uspješniju karijeru.

– Nastupao sam svojevremeno i za reprezentaciju BiH na dugim prugama i polumaratonu, s obzirom da sam bio sklon povredama i jako kasno počeo trenirati, te zbog silnih obaveza na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu te studentskog načina života nije bilo prostora za maksimalni angažman u atletskom sportu. Nakon završetka studija vratio sam se u Veliku Kladušu gdje sam osnovao AK Krajišnik, te kasnije u suradnji sa klubovima sa prostora Unsko-sanskog kantona i Atletski savez gdje sam izabran na funkciju predsjednika. Od 2014. godine obnašam funkciju predsjednika Sportskog saveza općine Velika Kladuša.

U prvoj dekadi postojanja ovaj kolektiv iz Krajine ima se čime pohvaliti, pored domaćih titula tu je i međunarodna pobjeda na utrci mladih u Münchenu iz aprila prošle godine, dok su ove godine zauzeli drugo mjesto.

– Sa AK Krajišnik do sada smo osvojili ukupno 11 titula državnih prvaka i mnogo medalja na državnim i međunarodnim takmičenjima, imali smo i reprezentativce BiH i kandidata za velika takmičenja, ali nedostatak uvjeta i podrške nije dozvolio da se ode do kraja. AK Krajišnik je na ekipnim prvenstvima BiH u krosu najveći uspjeh zabilježio 2015. godine kada smo osvojili treće mjesto, godinu kasnije bili smo četvrti. Od međunarodnih takmičenja posebno izdvajamo pobjedu u ekipnoj konkurenciji u Münchenu na 22. Osterlaufu, utrka mladih na 2200m u konkurenciji 43 ekipe, kaže Zahirović.

U AK Krajišnik trenira oko 50 atletičara različitih uzrasta. Kao i većina klubova u našoj zemlji, imaju jako puno problema sa infrastrukturom (treniraju na terenu pored hipodroma) i dosta talenata odlazi van zemlje u potrazi za boljim uvjetima. Velmir sa svojim klubom uspješno organizira svake godine dvije trke, jednu uličnu i kros.

– Od organizacije takmičenja ističemo se sa međunarodnom atletskom utrkom koja je ove godine imala svoje 8. izdanje, te je nosioc certifikata 3 zvjezdice za kvalitetu u organizaciji, i nalazi se već pet godina na kalendaru Evropske atletske federacije, te smo mišljenja da se radi o jednom od najmanjih gradova na Balkanu koji nosi ovu titulu. Inače, većinom pobjeđuju kenijski takmičari, a rekord staze je 14:53,56. Pored toga organiziramo i tradicionalni Šumatački kros, manifestacija koja je ove godine doživjela i svoje 17. izdanje.

Atletski savez Bosne i Hercegovine je dodjelom organizacije prvenstva BiH u krosu u ekipnoj konkurenciji na jedan način odao priznanje dosadašnjem desetogodišnjem radu AK Krajišnik. Nastupit će atletičari iz najvećih klubova naše zemlje i to redom iz: Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, Brčkog, Istočnog Sarajeva, Goražda, Tuzle i Prnjavora. Treba spomenuti da je ovaj kros ujedno izborni za prvenstvo Balkana koje će se održati 18. novembra u Turskoj.

– Ove subote AK Krajišnik po prvi put u svojoj historiji organizira neko od prvenstava BiH u atletici, ovog puta u krosu u ekipnoj konkurenciji, sve pripreme teku prema planu i programu, a prijavljene su skoro sve najjače ekipe iz gradova širom BiH. Inače za nas je ovo veliki događaj jer klub slavi desetu godišnjicu postojanja, završava Zahirović razgovor za trcanje.net.

Vaši komentari