3. SKAKAVAC TRAIL: Domaćini prve Canicross trke u BiH

U Sarajevu, 28. 9. 2019. godine će se treću godinu zaredom održati Skakavac Trail, kojeg organizuje Planinarsko društvo Skakavac. Ova utrka je po svemu posebna i drugačija, a njeno održavanje i ove godine pomaže Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

1358

Moje trčanje – trcanje.net

Da se organizacijski tim Skakavac Traila trudi i čini sve da utrka svake godine bude sve bolja, dokazuje činjenica o sve većem broju prijavljenih trkača iz različitih zemalja svijeta, onih koji su već iskusili ovu utrku, ali i onih koji će to uraditi po prvi put, kao i podrška koju Udruženje dobija od institucija i kompanija.

Ono što trkače očekuje ove godine su tri utrke od kojih svaka nosi kvalifikacijske bodove. Budući da je Skakavac Trail pri kraju trkačke sezone, te da je omiljen među trkačima, u sklopu njega će se održati i 1. Prvenstvo BiH u brdskom trčanju. Uz sve to, PD Skakavac u sklopu ovog događaja organizuje prvu Canicross utrku (utrka u kojoj učestvuju vlasnici sa svojim psima) i koja već sada ima veliki broj interesanata.

Planinarsko društvo Skakavac vrijedno radi na promociji brdskog trčanja, te zahvaljujući zajedničkim treninzima koji se održavaju gotovo svaki vikend privlači sve veći broj trail trkača.

Skakavac Trail je po mnogo čemu posebna utrka. Na njegovim stazama doživjet ćete čari orijenta koje se prepliću sa tonovima bečkog valcera. Imaćete priliku trčati ulicama grada koje su ostavile neizbrisiv pečat u svjetskoj historiji, uživati u prirodi koja oduzima dah i doživjeti slap koji povezuje 98 metara visoke planinske litice s netaknutom prirodom. Posebnu notu i draž svim rutama utrke daje zajednički i najljepši dio Skakavac traila, a to jeste vodopad.

Ukoliko još uvijek razmišljate da li da se prijavite na Skakavac Trail 2019., dopustite da vam pomognemo pri odluci:

Utrka od 20 km ili “Skakavac staza za sve”– mogli bismo tako nazvati ovu najkraću, ali nimalo zanemarljivu stazu i prilagođenu svima koji žele uživati u nedirnutoj prirodi, trčati, šetati i meditirati. Prilika da, bez pretjeranog zamora ili velikog utroška energije, stignete do vodopada koji se slijeva sa 98 metara visoke planinske stijene koji budi osjećaj prve ljubavi i vraća u djetinjstvo. Osjećaj za koji vrijedi živjeti, gdje ćete spoznati zbog čega je tako lijepo trčati i shvatiti zašto vas uporno zovemo da zajedno sa nama i svima ostalima dođete i trčite stazama prelijepog Skakavac Traila.

35 km ili srednja poetska staza se nalazi na 1254 m/NV. Ova ruta će vam otpjevati stihove našeg Maka Dizdara. Doznat ćete zašto su gorde i tako prkosne bosanske planine, a u isto vrijeme ostavljaju bez daha. Zbog čega je u jednom i inat i velika duša Bosanca. Srednja staza će vas provesti predjelima zbog kojih ćete poželjeti ostati ovdje ili makar stalno se vraćati.

“Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš, i hladna i gladna… I k tomu još Da prostiš Prkosna Od Sna.”

47 km – najduža, ujedno i najatraktivnija Skakavac trail staza kojalagano kreće iz stare jezgre grada vodeći vas ulicama koje mirišu na najljepše bosanske delicije i jemeke, ulicama koje imaju prepoznatljiv šarm i dušu, gdje ćete čuti udarce čekića starih zanatlija, ezane sa munara, zvona sa zvonika katedrala i hramova. Imate priliku protrčati svim posebnim sokacima koji su uticali na svjetsku historiju, koje povezuju i spajaju kulture istoka i zapada i Sarajevo čine Jerusalemom u srcu Europe. Staza puna sevdaha i meraka na kojoj svaki kamen ima svoju priču, staza kojom ćete doći u najljepša bosanska brda sa nedirnutim bisernim planinskim potocima, starim šumama i puteljcima. Jedinstvena prilika da doživite sve predivne bajke koje su nam pričali pred počinak.

7.5km Canicross utrka – vratiti se prirodi, uživati sa svojim četvoronožnim prijateljem, udahnuti predivni zrak koji je ohlađen kapima vodopada Skakavac i družiti se sa istomišljenicima.

Prijave za Skakavac Trail su otvorene do 15.09.2019., a sve informacije o načinu prijave se nalaze na LINK-u.

Vaši komentari

Banner