SP NA 50 KILOMETARA: Šabiću najvrijedniji rezultat, Terzić postavila državni rekord

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je danas nastupila na Svjetskom prvenstvu na 50 kilometara u Brašovu (Rumunija) sa pet predstavnika u muškoj konkurenciji i jednom predstavnicom u ženskoj.

2042
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Najvrijedniji rezultat je imao Amir Šabić koji je 50km istrčao za 3:21:54, odnosno sa zaostatkom za pobjednikom od 34 minute i 11 sekundi, što je bilo dovoljno za ukupno 50. mjesto.

Istu poziciju je u ženskoj konkurenciji zauzela Hanifa Terzić sa 4:04:25, čime je postala prva žena iz BiH koja je nastupila na ovom takmičenju, te ujedno i postavila državni rekord.

Dalje, u muškoj konkurenciji je 59. bio Mirza Nalić koji je sa 3:30:22 trčao dosta ispod svog ličnog rekorda (3:10:07), a slijede Mirsad Abdaković sa 3:44:48 (68. mjesto) i Dalibor Jovičić sa 3:48:23 (69.), dok Samir Mehmedović nije završio trku.

– Ponosan sam što je reprezentacija BiH uzela učešće na Svjetskom prvenstvu, kao jedna od dvije zemlje iz regiona (uz Srbiju). Zadovoljan sam nastupom naših takmičara, uzimajući u obzir da je bilo puno profesionalaca, koji maraton trče na jako visokom nivou. Nažalost, naš takmičar Samir Mehmedović je morao prekinuti trku na 41. kilometru, iz zdravstvenih razloga. Vremenski uslovi u Brašovu danas su bili jako teški, a staza dosta zahtjevna, i smatram da svi možemo biti zadovoljni rezultatima, izjavio je vođa tima, Mirsad Abdaković.

Kod muških je od 85 učesnika trku završilo njih 76, a kod žena 59 od 67 koje su krenule sa startne linije.

Svjetski prvak je Španac Iraitz Arrospide koji je istrčao 50km za 2:47:42, dok je svjetska prvakinja Alyson Dixon iz Velike Britanije sa 3:07:20. Ekipno su svjetski prvaci Velika Britanija i Sjeverna Irska u ženskoj konkurenciji, a Južnoafrička Republika u muškoj. Osim BiH, od reprezentacija iz regije je nastupila još samo Srbija. Njihov najbolji predstavnik je bio Kristijan Stošić koji je postavio novi državni rekord sa 3:05:25 (dovoljno za 28. mjesto na SP-u u Brašovu), dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila Katarina Pohlod sa 3:40:47 (31. mjesto). Kompletni rezultati na LINK-u.

Selekcije BiH i Srbije

Vaši komentari

Banner