SP NA 50 KILOMETARA: BiH sa 6 predstavnika u Brašovu 1. septembra

U organizaciji Međunarodne asocijacije ultramaratonaca (IAU) će 1. septembra (od 8 sati) u Brašovu (Rumunija) biti održano Svjetsko prvenstvo na 50 kilometara, a na ovom takmičenju će učestvovati i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

1626
Reprezentacija BiH na Svjetskom prvenstvu na 100 km

Piše: Ersan Bijedić

Sve reprezentacije imaju pravo na takmičenje poslati tim od 6 muških i 6 ženskih predstavnika, međutim po trenutnim prijavama samo domaćin Rumunija, SAD i Južnoafrička Republika će imati 12 predstavnika. BiH će u svom sastavu imati ukupno 6 reprezentativaca.

Da završe trku u limitu od 5 sati, ili ostvare što bolje moguće rezultate, zadatak će imati sljedeći predstavnici BiH: Mirsad Abdaković, Samir Mehmedović, Amir Šabić, Mirza Nalić i Dalibor Jovičić u muškoj kunkurenciji, te Hanifa Terzić u ženskoj.

Ekipa će asfaltom Brašova trčati prvi krug od 5km, a potom 5 krugova od po 9 kilometara. Uz reprezentativce će se paralelno održavati i otvorena trka na 50km gdje učešće mogu uzeti svi zainteresovani, a za ovo takmičenje je limit 6 i pol sati.

Brašov (Rumunija)

Smotra najboljih na 50km je prvo izdanje imala 2005. godine, ali kao Svjetski trofej, dok se od 2015. godine održava kao Svjetsko prvenstvo. U Brašovu se očekuje preko 150 reprezentativnih trkača iz 31 zemlje svijeta.

Svjetski rekordi u ovoj disciplini “stoje” netaknuti već dugo vremena, a u obje konkurencije su ih istrčali takmičari iz Južnoafričke Republike. Thompson Magawana je 1988. godine trčao 2:43:38, a Frith van der Merwe 1989. godine: 3:08:39. Po neslužbenoj DUV statistici od februara 2018. godine rekorder BiH na 50 kilometara je Mirza Nalić sa 3:10:07. U ovoj statistici međutim npr. nije upisan rezultat Islama Đuguma: 3:10:11, a što je dugo bio rekord BiH. Po DUV statistici žene iz BiH dosad nisu trčale trke na 50 kilometara.

Staza u Brašovu

U nastavku čitajte o očekivanjima nekih od naših predstavnika.

Mirsad Abdaković

Sastavili smo dobru ekipu za SP 50km i vjerujem da ćemo ostvariti dobre rezultate. Valja napomenuti da veći dio troška snosimo sami atletičari, jedino smo opremu osigurali od sponzora. Nadam se da će u buduće biti sponzora da nas podrže dok predstavljamo državu.

Mirza Nalić

Trenutno nisam u svojoj najboljoj formi, zbog drugih životnih obaveza. Zato nastojim imati realna očekivanja. Velika mi je čast što ću nastupiti u najdražem dresu, i mogu obećati da ću dati sve od sebe da istrčim svoj maksimum taj dan.

Hanifa Terzić

Amater sam, i očekivanja u smislu plasmana nemam. Učestvovati na ovakvom takmičenju je samo po sebi velika stvar. Imam tremu, jer po prvi put ne trčim “za svoj ćejf”. Želim dati i posljednji atom snage – za zastavu “voljene”. Ne volim predikcije rezultata. Šta god bude, ovo će za sve nas biti predivno iskustvo za pamćenje.

Vaši komentari

Banner