NAJBRŽI BH. FIZIOTERAPEUT: Korekcija traje dugo, ali se isplati

Nažalost trčanje, kao rekreaciju, često okrivimo za nastajanje povreda. Opravdano je očekivati moguće povrede tokom treninga visokog intenziteta i dužinskih treninga, jer rizici uvijek postoje.

2460
Sead Kondo i Alen Raonić (Foto: Dražen Filipović)
Banner
Banner

Ali trčanje kao aktivnost je odlična “dijagnostička metoda” ako nešto ne štima na vašem tijelu, a u svakodnevnim aktivnosti to niste primijetili. Trčanje će vam ukazati na nedostatke ukoliko ih imate.

Kraj sezone trka se približava. Intenzitet treninga trčanja se smanjuje, što ostavlja prostor da se posvetimo korekciji našeg tijela.

Bitno je ustanoviti nedostatke koje imamo i odlučno se posvetiti korekciji tijela u periodu do početka iduće sezone.

Ovaj put probajte drugačije

Ako ste do sada više vremena provodili u teretani radeći vježbe snage pripremajući tijelo za narednu sezonu, ovaj put odvojite više vremena za korekciju (popraviti MOBILNOST, GIBLJIVOST, STABILNOST, aktivirajte inaktivne mišiće).

Pored tijela počnite korigovati i vaš UM kroz svakodnevne navike ispravljajući one loše (način sjedenja, odmaranja, period spavanja).

Sve korekcije traju dugo, pomaci su slabo primijetni, a vaše je da budete uporni. Vrijeme potrošeno u tu svrhu na kraju rezultira dobrim vremenom na trci.

Vaši komentari

Banner