(VIDEO) 13. SARAJEVSKI POLUMARATON: Rotacija trase pobudila najviše komentara

Najveću trku u organizaciji NGO Marathon Sarajevo, odnosno 13. Sarajevski polumaraton, ove godine je obilježila rotacija trase jer se trčalo suprotnim smjerom nego u dosadašnjih 12 izdanja, s tim da je i sama zona starta/finiša pomjerena.

2038
Banner

Tekst: Ersan Bijedić / Foto: Dražen Filipović

Polumaraton je imao 1037 finišera, dok je bilo i nekoliko stotina učesnika na Fun Run trci te štafetnom polumaratonu.

Nastupili su učesnici iz 41 zemlje od čega 57 posto građana i građanki BiH te 32 posto učesnica ženskog spola, a svi oni na 35. godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, što su organizatori nastojali posebno obilježiti.

Najviše pažnje je pobudila rotacija staze u suprotni smjer koju su trkači ponajviše i komentarisali. Nekima se svidjela, drugima ne.

Zamjerke su imali učesnici Državnog prvenstva u polumaratonu (prvaci su postali Osman Junuzović i Lucia Kimani) jer dio njih dan prije nije uopšte imao takmičarski broj za trku. Organizacija prvenstva je definitivno tu malo podbacila, a po komentarima djeluje kao prilično konfuzna situacija u kojoj su svi čekali samo da onaj drugi uradi posao, kako prvenstveno u najodgovornijem, Atletskom savezu BiH, tako onda i u NGO Marathon Sarajevo i među trkačima – učesnicima prvenstva.

– Izuzetno smo zadovoljni jer je ovo bio praznik sporta i rekreacije. Jako nam je važno da je bilo puno publike koji su naši potencijalni trkači. Sretan sam da smo imali na postolju pobjednika iz BiH nakon dugo vremena. Po novoj stazi se prvi dio trči ranije i u hladu, a završava se u hladu jer je taj dio u Vilsonovom šetalištu, tako da mislim da su trkači zadovoljni s tim, rekao je ispred NGO Marathon Sarajevo Tomislav Cvitanušić.

Pogledajte ispod naš video prilog iz Sarajeva, detalje o rezultatima na LINK-u, a foto galerije na sljedećim linkovima: LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5.

Vaši komentari

Banner