TESTIRALI SMO: Je li novi Nike Pegasus 36 najbrže izdanje ovog modela do sada?

Nike je vrlo odvažno, novo 36. izdanje Pegasusa uvrstio u Fastpack kolekciju patika za trčanje. Fokus je stavljen na brzinu trčanja, što je zasigurno zaintrigiralo ljubitelje ovog modela kao i brojne trkače - tragače nove idealne trening patike za cestovno trčanje.

2869
Atletski stadion Kamberovića polje, Zenica
Banner

Testirao: Dražen Filipović

Testirali smo tvrdnje kompanije Nike da je nova verzija Pegasusa do sada i najbrže izdanje ovog modela tamo gdje se najviše pika, na atletskoj stazi.

Naša je redakcija u saradnji sa kompanijom Sport Vision BiH čitaocima portala predstavila novo izdanje modela Nike Air Zoom Pegasus 36 putem unboxing videa, gdje možete saznati osnovne informacije o tome šta donosi novi Pegasus.

Kompromisi uvijek postoje

Kao i mnogi drugi trkači rekreativci oslanjam se na jedan ili dva para patika za trčanje koje nosim na trening, ali i na utrke. Sigurno to i nije idealna solucija, ali mnogi od nas su prisiljeni smanjiti apetite za trkačkom opremom shodno vlastitim mogućnostima.

Stoga bi idealna varijanta svakako bila trening – racing patika u jednom što je nemoguća misija, ali ako napravimo određene kompromise možda možemo doći do neke zlatne sredine.

Ta kompromitirana zlatna sredina za mene je Pegasus zadnje četiri godine, od modela 33 pa nadalje. Kroz nekoliko ranijih recenzija ovog modela, osobito njene zimske varijante Shield, mogli ste naslutiti naklonost prema Nike patikama za trčanje. To je svakako privatni stav na osnovu vlastitog iskustva i preferencija. Sa druge strane, lakše je uočiti novosti, one dobre i loše kod novih modela Pegasusa.

Prvi dojmovi

Već u samom unboxingu mogao sam naslutiti da novi model ne donosi bogzna kakve promjene u odnosu na prošlogodišnje izdanje u kojima treniram već preko tri mjeseca. Osim odvažnog brandinga Fastpack kolekcije i novog slogana ispisanog na vanjskoj strani đona modela, naglasak je stavljen na novo redizajnirano gornjište.

Projektirano po egzaktnim specifikacijama najboljih svjetskih trkača, slogan je ispisan na novom modelu Pegasusa.

Ova nadogradnja meni lično nije predstavljala veliku novost, imajući u vidu da je cijela potplata i đon prenesena iz prethodnog modela sa airzoom tehnologijom uzduž cijele patike što je predstavljalo veliki pomak naprijed.

Koliko se novo redizajnirano gornjište sa novim tanjim i prozračnijim vodootpornim materijalom može uopće smatrati nadogradnjom vrijednom kupovine novog modela?

Osim toga prvi pogled na novu Nike Phantom Glow neon zelenu nijansu boje izaziva pomisao: ovo nije za hodanje naokolo, ovo je patika samo za trčanje i ništa drugo. Moglo bi se reći da boja vrišti – „vidi mene“, i teško da će pristajati kao dio svakodnevne kolekcije obuće za izlazak u grad, a kamoli na posao. Sa druge strane, znamo da nije rijetka stvar da trkači kupuju patike za trčanje radi izgleda i ništa više.

Ozbiljne tvrdnje vrijedne ozbiljnog testa

Pošto dosadašnji testirani zimski modeli Nike Pegasusa nisu se mogli pohvaliti brzinom, nego više sigurnošću i otpornošću na vremenske elemente. Novo ljetno izdanje modela trebalo je testirati nešto drugačije.

Model Nike Air Zoom Pegasus nosi epitet patike za široke trkačke mase, prilagođene za sve dužine od brze petice do maratonskog treninga i utrke.

Na dugim prugama Pegasus je već provjeren i dokazao je svoju pouzdanost i udobnost do zadnjeg metra. Ono gdje nije dominantan jesu kraće distance i intervalni treninzi.

Odvažna tvrdnja kompanije Nike da je novi Pegasus brži nego ikad dovela me je na atletski stadion Kamberovića polje u Zenici gdje treniraju i trče najbolji bh. atletičari, uključujući naravno našeg Amela Tuku.

Da je novi Pegasus stvarno novi uvjerio sam se noć prije testa na atletskoj stazi, tokom prvog laganog treninga. Već je poznata činjenica da Nike patike većini trkača „legnu od prvog treninga i stoje k’o salivene“.To je ono što sam već znao.

Ono što nisam, jeste da novo redizajnirano gornjište patike predstavlja stvarnu i osjetnu razliku u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Nova mekša tkanina je prozračnija, ali i fleksibilniji pri pokretu. Promjena je bila osjetna i umjesto laganog treninga, trčanje je preraslo u tempo trening polumaratona na 4:40 prema kojem ciljam nakon jednogodišnje povrede koja me je udaljila sa staze.

Ovo je svakako bio dodatni razlog da isprobam novi Pegasus na atletskoj stazi. Iako nisam bio spreman za atletsku stazu na osnovu dosadašnjih treninga, nova mekša i ravna podloga izaziva svakog trkača da pruži svoj maksimum.

Ukratko, novi Pegasus 36 sa novim poboljšanim gornjištem nikada nije bio brži te u isto vrijeme udobniji kod intervalnih treninga i srednjih pruga. Kontrola pokreta je zasigurno bolja u odnosu na ranije modele. Novo gornjište je mekše, udobnije i prozračnije u odnosu na prošla izdanja.

Novi, kraći i tanji jezik patike, savršeno se uklapa u dizajn koji je manje – više nepromijenjen od modela 35. Novi sistem vezivanja i integriranja pertli je korak naprijed u odnosu na prošlogodišnje modele.

Zaključak: Puno pluseva i veliki upitnik

U zadnje četiri generacije (otkako u njemu trčim) model Pegasusa bilježi stalni napredak u različitim sferama zadržavajući pritom prepoznatljivu Nike udobnost. Novi model poboljšava kontrolu pokreta pri trčanju, a samim time osigurava bolje performanse. Pruža svakako bolji osjećaj dok trčite te tako gradi samopouzdanje kod trkača.

Veliki upitnik je svakako: što će Nike izmijeniti na sljedećem izdanju? Za ljubitelje Pegasusa svako novo izdanje je nova nesigurnost. Nije zato rijetkost da trkači preferiraju baš određenu seriju nekog modela patika za trčanje upravo iz razloga stalnih eksperimentiranja od strane proizvođača.

Do sljedećeg modela preporuka svakako stoji, novi Pegasus je zaista novi (i brži), iako je Nike nadogradio prvenstveno gornjište patike.

A što se tiče samo boje testiranog modela, ona će vas tjerati da više trenirate, a manje hodate naokolo u patikama za trčanje.

Novi model Nike Air Zoom Pegasusa 36 možete pronaći u Sport Vision radnjama kao i putem online shopa.

Vaši komentari

Banner