2. KONJIČKI NOĆNI CENER: Organizatori postavili temelje za još bolju trku 4. jula

Jedna od novonastalih trka koja je prošle godine pobrala dosta simpatija i pozitivnih komentara je svakako Konjički noćni cener za čije se održavanje izborio Mahir Mujić.

3069
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Ususret drugom izdanju ove sportske manifestacije situacija je povoljnija, organizatori iz AK Pace Konjic imaju više vremena i ljudskih snaga da spreme događaj tempiran za 4. jula 2020. godine (sa startom u 19.30 sati), a Mujić najavljuje još bolju trku.

– Biće puno lakše ove godine jer je organizator atletski klub Pace. Prošle godine je sve to

Mahir Mujić

došlo kroz moje iskustvo sa drugih trka i ono što sam vidio u drugim sredinama u BiH i regiji pa primijenio u Konjicu. Međutim ove godine se formirala super ekipa oko kluba i već smo raspodijelili zadatke pa će trka imati deset koordinatora. Prošle godine sam sve to sam radio, tako da bi ove trebalo biti puno lakše. Mislim da je to temelj za još puno bolju i jaču trku, rekao je predsjednik AK Pace, Mahir Mujić.

Program i prijave

Kompletan program manifestacije koja je ostala u kalendaru općine Konjic i u sklopu Dana općine Konjic, počinje u 17 sati, nakon otvaranja starta dječja trka u 18 sati, dok je start trke na 10km je zakazan u 19:30 sati. Proglašenje pobjednika je u 21 sat, nakon čega slijedi vatromet i party od 22 sata.

Prijave su otvorene i 150 dana uoči konjičke trke možete ih obaviti na LINK-u. Otvorene su do 20. juna ili do popune limita učesnika trke (600 trkača).

Nova staza

Konjic ovog ljeta ima novu stazu. Start i cilj neće biti na platou pored Konjičke ćuprije, nego niže niz rijeku Neretvu, odnosno na platou autobusne stanice, pored Mosta ljubavi.

– Pravac kretanja je uzvodno rijeke Neretve, odnosno kontra onoga od prošle godine. Ruta je 90 posto ostala ista, samo se neće ići na most na magistrali M-17, odnosno neće doći do obustave saobraćaja na relaciji Sarajevo – Mostar, i neće se prolaziti kroz centralni dio grada. Staza će biti brža jer će imati manje okretanja. Cilj je da, ukoliko uvidimo da je ova trasa prava, sljedeće godine uradimo njenu certifikaciju, pojašnjava Mujić.

Na 6. kilometru će se prolaziti kroz zonu starta/cilja, gdje će trkači imati podršku publike.

– Ulazak u cilj će biti sa Mosta ljubavi, gdje će se napraviti usko grlo, što bi trebalo donijeti spektakularan finiš Konjičkog noćnog cenera. Zona finiša je puno šira, komfornija i može primiti više trkača, zaključio je Mahir Mujić.

Društveno odgovorni

Konjički noćni cener je najmasovniji sportski događaj međunarodnog karaktera u Konjicu. Ove godine se očekuje preko 1.000 učesnika iz 15 država, zajedno sa trkom za djecu i trkom/šetnjom za građane simboličkog naziva “1382”, a posebno će ciljati fizički aktivnu populaciju. Projekat će imati i društveno odgovorni karakter, a prikupljena sredstva će se koristiti za društveno odgovorne projekte i pomoć odabranim ugroženim kategorijama/projektima.

Kako je to izgledalo u Konjicu prošle godine možete provjeriti u našim prilozima (LINK1, LINK2) te foto albumima (ALBUM1, ALBUM2).

Vaši komentari

Banner