DR. MARKOTIĆ I PRVA POMOĆ: Gušenje

Gušenje nastaje kada strano tijelo zapne u grlu ili dušniku te na taj način onemogućuje protok zraka.

4062
Banner
Banner
Banner

U odraslih se obično radi o komadu hrane, dok mala djeca često gutaju sitne predmete.

S obzirom da gušenje onemogućuje dovod kisika u mozak, prvu je pomoć potrebno primijeniti što je brže moguće. Teoretska situacija koja se može dogoditi za vrijeme trkačke utrke jeste da netko od trkača aspirira hranu (voće na okrijepnoj stanici, komad energetske pločice, tabletu grožđanog šećera i sl.), a srećom da dosad nisam doživio niti čuo za sličnu situaciju. U svakom slučaju, trkač treba biti spreman reagirati brzo i pomoći u ovakvoj situaciji.

Znaci gušenja

Unesrećenik se uglavnom s obje ruke drži za prednju stranu vrata (univerzalni znak). Osim toga, mogu biti prisutni i neki od sljedećih pokazatelja:

– nemogućnost govora,

– otežano disanje ili disanje uz različite zvukove,

– nemogućnost namjerno izazvanog kašlja,

– koža, usne i nokti postaju plavkasti ili tamniji,

– gubitak svijesti.

POSTUPAK PRVE POMOĆI

Osoba pri svijesti

– Jedan od preporučenih postupaka prve pomoći je načelo “pet plus”.

– Unesrećenog 5 puta udarimo između lopatica.

– Ukoliko strano tijelo još uvijek nije izbačeno, u 5 navrata izvodimo “Heimlichov hvat”.

  1. Unesrećenom pri svijesti priđemo s leđa,
  2. Stisnutu šaku jedne ruke stavimo na trbuh unesrećenog na sredini udaljenosti između pupka i vrha prsne kosti.
  3. Drugom rukom prihvatimo stisnutu šaku.
  4. Učinimo snažan i brz pritisak na trbuh.

– Naizmjenično izvodimo prethodno navedene postupke (5 udaraca između lopatica i 5 Heimlichovih hvatova) do izbacivanja stranog tijela ili do onesvješćivanja unesrećenog.

Neke stručne udruge preporučuju samo izvođenje Heimlichovog hvata, bez udaraca između lopatica.

– Ako ste sami s unesrećenim, prvu pomoć pružite prije pozivanja hitne medicinske pomoći (124). Ako je s vama i druga osoba, neka ta osoba pozove pomoć.

– Ako osoba izgubi svijest, započnite s postupkom reanimacije.

Osoba bez svijesti

– Spustite osobu na pod (leđa na podu).

– Učinite dišni put prohodnim. Ako postoji vidljiva blokada na stražnjem dijelu ždrijela ili više u grlu, uklonite je prstom. Budite oprezni da ne gurnete hranu ili predmet dublje u dišni put, što se lako može dogoditi kod male djece. Ovdje pristupite s oprezom kako unesrećeni ne bi refleksno zagrizao i ugrizao/odgrizao vaš prst.

– Ako je strano tijelo još uvijek prisutno i osoba ne reagira nakon prethodno navedenog postupka, započnite s postupkom reanimacije. Pritisci na prsni koš kod reanimacije mogu dovesti do oslobađanja stranog tijela. Potrebno je povremeno provjeriti sadržaj usne šupljine.

Samopomoć

– Ako ste sami i gušite se, odmah nazovite hitnu pomoć.

– Zatim pokušajte izvesti Heimlichov hvat na sebi:

  1. Stisnutu šaku uhvatite drugom rukom i stavite na trbuh u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka.
  1. Šake je potrebno snažno utisnuti u trbuh i potegnuti prema gore.
  2. Ponavljajte postupak dok ne izleti strano tijelo.
    Heimlichov hvat

Osobno iskustvo

Osobno iskustvo s gušenjem u posljednjih par godina sam imao na rođendanskoj proslavi kod jednog od mojih prijatelja. Radilo se o proslavi dječjeg rođendana gdje je kuća doista bila prepuna djece i odraslih te je bilo doista bučno i kaotično. Nekih sat vremena od početka proslave, djeca su se igrala i svi su jeli grickalice sa stola. Stol je bio nizak te su i manja djeca mogla dobaviti grickalice pa je tako i dječak koji se tek naučio ispraviti uz stol dopuzao, podigao se uz stol u trenutku dok nije bilo pažnje nikog od odraslih. Zahvatio je šaku smokija i gurnuo ih u usta te se trenutno počeo gušiti pošto je aspirirao jedan smoki. Srećom, iako je bila gužva i buka, majka je krajičkom oka primijetila situaciju i pritrčala djetetu te ekspresno izvela lupanje između lopatica na što je dječak iskašljao smoki, a zatim u plaču zagrlio svoju mamu. Reakcija majke bila je doista ekspresna i pravilna. Sreća u svemu je bila to da je majka primijetila situaciju odmah. Vrlo lako se moglo dogoditi da tako malo dijete nitko ne primijeti na minutu ili dvije u tolikoj gužvi ili buci. Pouka iz ovog slučaja je brza i pravilna reakcija majke te da nikad ne ostavljate hranu nadohvat manje djece (posebno ne suhu hranu i grickalice).

Vaši komentari

Banner