MAHIR MUJIĆ: Trener je moju želju, volju i htjenje kanalisao na pravi način

Jedan od naših trkača koji je u drugom dijelu ove godine najviše privukao pažnju svojim rezultatima je definitivno Mahir Mujić.

3623
Mahir Mujić

Piše: Ersan Bijedić

Prethodnih godina ga nije bilo u našoj tabeli Top 50 polumaratonaca jer mu je lični rekord bio iznad 1:30, dok za Top 50 treba minimalno 1:28 – 1:29.

Godinu je počeo dobro, sa ličnim rekordom na polumaratonu u Splitu (1:30:07), ali i maratonu u Beču (3:25:21). Međutim posebno se istakao jer je do kraja 2019. napravio nove velike pomake, 1:22:17 na 21,1km (Beograd) i 36:39 na 10km (Brod). Ipak nije išlo baš glatko…

– Na polumaratonu u Tuzli 21. jula sam došao do “zida” gdje sam jednostavno vidio da moram nešto mijenjati. Trčao sam jedan od svojih najgorih rezultata na polumaratonu: 1:41:10. Počeo sam ž više trenirati i zapinjati, što je opet dovodilo do još većeg pada rezultata, uz narušavanje zdravlja, priča Mahir Mujić.

Promjenu u njegov rad je donio trener Jonuz Zoranjić.

Mujić je i inicijator pokretanja Atletskog kluba Pace Konjic.

Ciljevi AK Pace Konjic su razvoj atletskog sporta i aktivacija mladih ljudi. Jedan od projekata je Konjički noćni cener zakazan za 4. jula 2020., a priliku za pripremu te trke svi zainteresovani će imati kroz drugi projekat AK Pace koji premijerno najavljujemo, a to je Škola trčanja Pace. Ona je zamišljena tako da potakne kako mlade, tako i one malo starije na rekreativno trčanje kao redovnu aktivnost i stil života. Škola trčanja je namijenjena početnicima, rekreativcima, naprednim i iskusnim trkačima, onima koji žele da unaprijede svoju formu, poboljšaju svoj rezultat, prošire svoja znanja o trčanju, i najvažnije, da se druže i dobro zabave, izjavio je Mujić.

– Raspitujući se okolo došao sam do svog sadašnjeg trenera Zoranjića. Rekao sam mu da bih do kraja godine volio odraditi polumaraton na 1:25, a da bih se zadovoljio i sa 1:26, a on mi onako hladno kaže: “Samo me slušaj i ide to debelo ispod”. Trener je napravio plan gdje smo prvo krenuli u moje “resetovanje” pa onda u trening napretka. Bilo je čudno, ja pravim loše rezultate, a čovjek me odmara… Ali na prvoj trci sam vidio da mi je baš to trebalo, kaže Mujić o saradnji sa trenerom.

Ističe da je “u sezoni koja nije obećavala, naišao na pravog čovjeka”.

– On je svu moju želju, volju i htjenje kanalisao na pravi način vjerujući da mogu napraviti velike rezultate. Da budem iskren, nisam mu vjerovao i zbog toga sam imao mentalnu barijeru određeni period. Veoma je bitno da vjerujete u sebe i u ljude koji vam govore da možete nešto napraviti iako vama to zvuči nerealno, govori Mujić.

Popravio je svoj lični na 10km za četiri minute, a polumaraton za sedam. Kao važan pokazatelj napretka napominje i to da je na treningu istrčao 800m ispod 2:10. U sljedećoj sezoni želi nove pomake.

– Planovi su da se sa polumaratonom spustim ispod 1:20, a 10 km ispod 35 minuta te da se lagano približavam našoj trkačkoj eliti. Sljedeće godine neću trčati maraton, tako da je fokus brzina i kraće trke, zaključio je Mahir Mujić.

Vaši komentari

Banner