RAINER PREDL PRIČA ZA MT: Austrijanac cilja ultra trkački rekord u krugu dužine 6.35m oko kuhinjskog stola

Austrijanac Rainer Predl je ekstremni ultramaratonac i avanturistički trkač sa nizom neobičnih poduhvata iza sebe, a sa kojim smo razgovarali povodom projekta koji starta sutra u 8 sati.

2506
Rainer Predl i kuhinjski stol
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Naime, Predl će u svojoj kući trčati krugove dužine 6.35m oko kuhinjskog stola, a trku ćete moći pratiti uživo preko Live Streama na njegovom Facebook profilu.

Pristupio je tome mnogo ozbiljnije nego drugi slični trkači pa možete na fotografiji vidjeti i Jones counter kojim AIMS mjeri staze uličnih trka. Njegova ruta oko stola je tako dobila službenu dužinu, a Predl ističe da mu je to jako važno.

– Bitno je da je krug službeno premjeren i da je distanca tačna. Imam ručni brojač pomoću kojeg ću dobiti tačan broj istrčanih krugova, a potrebno je 11024,6 krugova da bih istrčao 70km, pojašnjava za Moje trčanje Rainer Predl uz napomenu da je osnovni trkački cilj oboriti rekord Kineza Pan Shancu koji je prije nekoliko dana u svojoj sobi istrčao 66km.

Staza je spremna i službeno premjerena; start sutra u 8h

Rainer ima prijatelje iz BiH u Austriji, a već ranije je turistički posjećivao Sarajevo i Međugorje.

– Moja poruka za trkače u BiH je da je jako bitno da se svi širom svijeta međusobno pomažemo u ovako teška vremena. Volim Bosnu i Hercegovinu, ljude koji su tamo vrlo prijateljski raspoloženi i hranu. Zajedno možemo prevladati ovu krizu. Granice su možda zatvorene, ali naša srca su otvorena, zaključio je Rainer.

Humanitarna osnova

Ipak ideja je došla nakon što je otkazana trka Lasseer Charity Run.

Organizator sam ove humanitarne trke koja je, kao i sve druge u Austriji, otkazana radi koronavirusa. Kad smo izgubili trku došao sam na ideju: napravit ću svoju ličnu humanitarnu trku, a vodio sam se s tim da se i svi ostali mogu priključiti, pa sam napravio Facebook grupu za virtualnu trku. Svi se mogu uključiti i podržati. Mogu trčati kući, oko svog auta, u dvorištu ili vani, pojašnjava Predl.

Humanitarni prilog će biti doniran u korist dječje bolnice Sterntalerhof.

Mirsad Abdaković je bio MT poveznica za Rainera Predla

Najkraći krug

Rainer Predl (rođen 15. 1. 1990. godine) se bavi trčanjem od 2008. godine, ali je odmah trčao ultramaratone. Drži austrijski rekord u trčanju na 6 sati sa 85.517m, ima lični na 100km od 7:08:12 (dvostruki prvak Austrije), pobjednik je Sahara maratona 2014. godine, finišer Badwatera kroz pustinju Mohave. Najbolji maraton mu je 2:39:56. Lični u trčanju na 48 sati mu je: 326km. Rezultati koji ga dodatno čine posebnim su: svjetski rekord u 12-satnom trčanju na traci: 149,5km, svjetski rekord u sedmodnevnom trčanju na traci: 852km, svjetski rekord trčanja maratona u vjetrenjači (4:21:37) itd.

Njegov krug od 6.35m je dosad najkraći zabilježen. Izračunao je koliko mu treba krugova za 70km, ali njegov cilj je istrčati najviše što bude mogao, tako da trka nije vremenski ograničena.

– Biće teško jer je to stvarno kratak krug, ali sam uvjeren da mogu istrčati novi rekord. U isto vrijeme od 8 sati mnogi trkači širom svijeta kreću u virtualnu trku za dobru stvar. Mislim da se radi o lijepom ujedinjenju i prijateljstvu sa svih strana u vrijeme koronavirusa gdje mi je posebno važno vratiti osmijeh na lice ljudi širom svijeta, kaže Predl.

Prvo je htio trčati na 6 sati, ali su mu prijatelji sugerisali da bi mogao oboriti rekord Kineza Pan Shancu koji je istrčao 66km za 6 sati i 41 minutu.

– Krug je jako kratak i jednostavno ne možeš trčati brzo. 6.35m je najkraći krug na svijetu. Ne može se porediti sa trčanjem vani i treba mi možda malo više vremena od 6 sati. U ovakvom krugu vrlo brzo te uhvati vrtoglavica. Tako da vremenska dužina trčanja je otvorena, a moj cilj je najduža moguća distanca, kazao je Rainer Predl.

Mjesto gdje pada rekord Kineza Pan Shancua (66km za 6:41)

Vaši komentari

Banner