EDOARDO MELLONI: Nema rizika u samom trčanju, ali problem je gdje idete na trčanje

Jedan od najboljih atletičara iz Milana, Edoardo Melloni, je primjer sportiste koji je bio odličnog zdravlja i vrhunske forme prije nego je njegov test pokazao da je pozitivan na koronavirus.

6802
Edoardo Melloni
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net/Aips

Iako smo često ranije dobivali informacije kako koronavirus uglavnom ugrožava stariju populaciju i hronične bolesnike, Melloni je također morao biti hospitaliziran u milansku Sacco bolnicu.

– Sad sam dobro. Na vrijeme sam poslan u hitnu pomoć gdje su mi otkrili upalu pluća, a potom i koronavirus. Srećom sve je bilo u početnoj fazi i nadam se da ću uskoro napustiti bolnicu, rekao je Edoardo Melloni za Aips.

Simptomi i liječenje

Kaže da je sve počelo sa temperaturom od 37.5 i slabim kašljem.

– Suhi kašalj je postajao sve intenzivniji sve dok nije počeo trajati 5 do 10 uzastopnih minuta. Onda sam počeo ispljuvavati krv i to je bio trenutak kad sam poslan u hitnu pomoć. Još jedan simptom koji se ne može podcijeniti je potpuni ili djelomični gubitak okusa i mirisa. U bolnici Sacco ove simptome su otkrili kod 2 od 3 pacijenta. To su simptomi koji se mogu pojaviti i kod ljudi koji ne razviju druge simptome, poput kašlja ili groznice, pa su korisni za samoprocjenu, pojašnjava Melloni.

Kaže da su ga doktori liječili po uzoru na terapije iz Wuhana (Kina). To je eksperimentalna terapija za koju je morao dati pismeni pristanak.

– To je kombinacija lijekova koji se koriste za artritis i bolesnike zaražene HIV-om. Lijekovi su hidroksihlorokvin i lopinavir / ritonavir. Među nuspojavama je i dizenterija koja se pojavila prvog dana. Već od drugog dana mnogo je bolje. Ne osjećam nikakve dalje efekte na svoje tijelo.

“Nema rizika u samom trčanju. Da ima, odmah bi to zabranili. Ali problem je gdje idete na trčanje. Lično nisam osjećao da rizikujem sa trčanjem rano u jutro u parku. Ali vidio sam i drugačije situacije. Za sve je potreban zdrav razum, a ukoliko ga manjka (što se čini da se dešava), onda su potrebne i strože mjere vlasti”.

Osjećaj krivice

Nije siguran gdje se mogao zaraziti, ali ima svoje pretpostavke.

LIČNI REKORDI

800m: 1:54.40

1.500m: 3:49.89

3.000m: 8:17.35

5.000m: 15:03.69

– Izolirao sam se od društvenog života i prije nego je to postalo obaveza. Radio sam od kuće i odlazio rano ujutro na trening u park u Milanu. U ponedjeljak, 9. marta sam morao otići na posao po neke dokumente i da ostavim automobil od firme. U povratku sam išao metroom i zaista vjerujem da je tamo došlo do zaraze. Simptomi su se pojavili tri dana nakon toga, ispričao je Melloni.

Soba u kojoj ga liječe je odvojena od hodnika još jednom sobom koja je praktično svlačionica za doktore.

– Tu se moraju presvući prije nego uđu kod nas. Nose kombinezone i dvostruke maske koje prekrivaju čitavo lice. Osjećaš se praktično krivim zbog rizika u koji ih dovodiš u tom trenutku, rekao je Edoardo Melloni.

Vaši komentari

Banner