IGMAN 10K: Najbrojniji i najkvalitetniji “igmanski marš” u petom izdanju trke

Veliko polje na Igmanu je još jednom bilo mjesto održavanja trke na 10 kilometara u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo i agencije Hardino.

3076
Igman 10K

Tekst i foto: Ersan Bijedić

Specifičnost ove trke je svakako biatlonska staza na kojoj su se nadmetali najbolji takmičari u ovom sportu na ZOI 1984.

Ovom stazom su jutros trčali i učesnici trke Igman 10K. Krug od dva i pol kilometra je dosta valovit, trčanje otežava i rjeđi vazduh na 1.190m nadmorske visine, a što zajedno utiče na rezultate. Tako smo na Igmanu rijetko imali rekreativce sa rezultatom ispod 40 minuta.

Šestorica ispod 40

Ipak danas ih je bilo šestorica ispod 40 minuta u muškoj konkurenciji, a najbolji među njima Džemal Jašarević sa 37:26. Osim njega titulu od prošle godine je kod žena odbranila Amela Trožić sa 44:36. Trkače je odlično poslužilo vrijeme jer su imali idealnu temperaturu za trčanje, a kiša je tokom trke padala samo sporadično.

U prilogu pogledajte po najboljih 20 u muškoj i ženskoj konkurenciji, a kompletne rezultate na LINK-u.

Igman 10K je poslije svoja uvodna dva izdanja, i kao otvorena trka Atletske rekreativne lige (u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo), svedena potpuno na rekreativni nivo i ona pruža mogućnost upravo amaterima da pokažu gdje su u ovoj konkurenciji. A današnje izdanje te trke je, po rezultatima i brojnosti, sigurno bilo i najkvalitetnije dosad.

Prva trka poslije restrikcija

Najvažnije je ipak to da je većina trkača poslije dugo vremena imala priliku osjetiti jedan trkački događaj i oprobati se na pravoj, a ne virtuelnoj stazi. Igman 10K je bio prva

Najstariji učesnik trke je bio Hazim Kukuruzović, rođen 1942. godine.

održana trka u BiH poslije strogih restrikcija uzrokovanih širenjem koronavirusa, i to je sigurno razlog što je imao 172 muška i 71 žensku finišerku te tako po brojnosti nadmašio sva svoja dosadašnja izdanja. Iako lično nisam učestvovao trčanjem na stazi, bilo je zadovoljstvo biti na Igmanu danas i svjedočiti lijepoj atmosferi kakvu znaju napraviti trkači, vidjeti opet da vas u cilju dočekuju atletske legende kao što su Sead Kondo i Islam Đugum (što

U toku večeri ćemo na MT Facebooku objaviti fotogaleriju sa Igmana.

možda nekad ne cijenimo dovoljno), čuti (grupni) topot koraka na stazi, učestvovati u kasnijem druženju i proglašenju najboljih – koje je malo ko propustio, a što je još jedna potvrda koliko su trkačima ovakva dešavanja nedostajala u posljednje vrijeme.

Kako će to izgledati ubuduće je nažalost neizvjesno, ali smo i danas na Igmanu vidjeli da rekreativno trčanje u Bosni i Hercegovini itekako ima dovoljno sportskih entuzijasta koji će i dalje, i uprkos svemu, gajiti ovakve događaje i ubuduće.

Trka Igman 10K je danas imala i pojačan interes medija za ovaj sportski događaj. Kao sportski novinar 16 godina znam šta u medijskom prostoru zbog svoje neatraktivnosti (ne)znači atletika, a posebno rekreativno trčanje. Ali među onima koji su danas trčali na Igmanu je puno onih koji ulažu ozbiljan trud u svoj trening (sigurno ne manji ulog od navodnih današnjih “fudbalskih asova”), trčanje u BiH je u samo 5 godina dobilo preko 60 novih trka i veliki broj trkača. Svi oni zajedno zaslužuju veću pažnju, manje površnosti u izvještavanju i više prostora da njihov trud bude zapažen i vrednovan, i to nevezano za manjak drugih sportskih događaja u zemlji ovih dana.

Vaši komentari

Banner