VALENCIA MARATHON: Svjetski rekord u polumaratonu, Chebet 6. najbrži maratonac svih vremena, Hrvatska sa dvije maratonke u Tokiju

Očekivano je Valencija donijela lijep atletski dan, sa nizom sretnih trkačica/trkača koji su jutros ostvarili željene rezultate.

1878
Matea Parlov Koštro
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

U prvom planu je svakako svjetski rekord koji je u polumaratonu postavio Kenijac Kibiwott Kandie sa 57:32 (LINK ZA VIDEO), što je za 29 sekundi bolje od ranijeg rekorda (Geoffrey Kamworor sa 58:01).

Ovu trku je izuzetnom učinila činjenica da su čak četiri atletičara trčala bolje od dosadašnjeg svjetskog rekorda. Osim Kandiea to su napravili i Jacob Kiplimo sa 57:37, Rhonex Kipruto (57:49) i Alexander Mutiso (57:59).

Pobjednica polumaratona u Valenciji u najboljem debitantskom nastupu na ovoj distanci ikad je Genzebe Dibaba (Etiopija) sa 1:05:18.

Norma za Parlov Koštro

Četiri trkača su jutros išla ispod 2:04 u maratonu, a čak njih 30 ispod 2:10.

Pobjednik maratonske trke u Valenciji je Kenijac Evans Chebet sa 2:03:00 (LINK ZA VIDEO), što je novi rekord staze i najbolji maratonski rezultat za 2020. godinu. Chebeta ovaj rezultat čini šestim najbržim maratoncem u istoriji. Zanimljivo je da mu je prethodni lični rekord bio 2:05:00. Drugoplasirani Lawrence Cherono (Kenija) je trčao 2:03:04, čime je postao sedmi najbolji maratonac svih vremena. Sa 2:03:30 Amos Kipruto (Kenija) je 11. Valja napomenuti da su po postignutom u prethodnih godinu dana rezultati na polumaratonu i maratonu oko 1 posto bolji zbog nove tehnologije u patikama.

U ženskoj konkurenciji je slavila Peres Jepchirchir (Kenija), svjetska prvakinja u polumaratonu, koja je pobijedila sa 2:17:16 (LINK ZA VIDEO), čime je postala šesta maratonka u istoriji.

Matea Parlov Koštro (Hrvatska) je ispunila normu za Olimpijske igre u Tokiju sa ličnim rekordom od 2:28:52 i tako se pridružila kolegici Bojani Bjeljac. Njih dvije su jedine maratonke sa prostora bivše države (u ženskoj i muškoj konkurenciji) koje će se naći na OI u Tokiju sljedećeg ljeta. Lični rekord u maratonu je trčala i Slovenka Neja Kršinar sa 2:36:27.

Vaši komentari

Banner