(VIDEO) MATEA PARLOV KOŠTRO: Vjerujem da ću u Valenciji ostvariti normu za OI, pripreme su prošle bolje od očekivanog

Kao “trku spasa” mnogi elitni atletičari su nazvali Valencia Marathon (nedjelja, 8:30 sati) - na izmaku pandemijske, 2020. godine koja je mnoge od njih ostavila bez rezultatske naplate teškog treninga.

2043
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Za 218 elitnih maratonaca koji će se naći u Valenciji ova trka je odlična prilika da ispune svoje ciljeve, prvenstveno normu za Olimpijske igre u Tokiju po koju su mnogi od njih otišli u treći po veličini španski grad.

Mateini ciljevi

Valencia nudi i više mogućnosti jer je to jedna od najbržih maratonskih staza na svijetu, a u nedjelju u jutro bi (po sadašnjoj prognozi) trebala pružiti odlične uslove, odnosno temperaturu od oko 12 stepeni. Norma za muški olimpijski maraton je 2:11:30, a za ženski: 2:29:30. Ovaj rezultat će u Valenciji probati dostići hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro (28) koja je već nekoliko dana u “gradu trčanja”, odakle se javila za Moje trčanje.

Vjerujem da ću ostvariti normu za Olimpijske igre. Jako sam zadovoljna sa pripremama koje sam odradila za ovaj maraton. Čak su i bolje prošle nego što smo očekivali. Glavni cilj je norma za Olimpijske igre, ali ako sve bude OK i ako se budem dobro osjećala poslije 30. kilometra, ću probati ubrzati. Ono što tražim od vas je da mi svi u nedjelju od 8:30 držite fige, kazala je Matea Parlov Koštro.

Treći maraton

Nažalost, ove godine zbog pandemije koronavirusa Valencija neće ugostiti i mnogo širu rekreativno – amatersku trkačku zajednicu pa je maraton sveden samo na elitnu trku.

Matea iza sebe ima veliko iskustvo kao srednjoprugašica, sa hrvatskim državnim rekordom na 3.000m: 9:08.49, ali se na duge pruge, na inicijativu trenera Slavka Petrovića, prebacila 2018. godine. Septembra te godine je istrčala svoj prvi maraton u Berlinu: 2:38:05, da bi u februaru 2019. godine u svom drugom nastupu na 42.195m ostvarila svoj sadašnji lični rekord: 2:32:43. Ljeta 2019. godine je na SP-u u Dohi kolabirala i morala odustati poslije 32 kilometra radi jako teških uslova (vrućina i vlaga), tako da bi trka u Valenciji trebala biti njen treći kompletirani maraton. Prema tome, jasno je da se od nje najbolji rezultati u ovoj disciplini tek očekuju.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Sa Ex-Yu prostora u Valenciji će trčati još i Neja Kršinar (Slovenija) čiji je najbolji maraton: 2:43:25.

Strašna konkurencija

Možda smo čekali ove godine London Marathon kao trku godine, ali se čini da bi to mogla biti Valencia. U Londonu smo vidjeli odustajanje Kenenise Bekelea prije starta, pad Eliuda Kipchogea i pobjednički rezultat ispod očekivanja, 2:05:41 (Shura Kitata). Valencia za muški maraton ima prijavljenih 9 trkača sa sub-2:05 maratonom i 14 sa sub-2:06 maratonom, što nikad nijedan drugi maraton nije imao.

Ovdje možete provjeriti startnu listu za maraton: LINK.

– Startna lista je luda. Sa 2:06:17 ja sam 17. maratonac tamo. Svi su jako gladni da trče dobro poslije ovakve godine. Svi govore u smislu da moraš trčati lični rekord u Valenciji, izjavio je Abdi Nageeye, porijeklom Somalijac koji predstavlja Holandiju.

Kad je u pitanju ženska konkurencija, nikad na jednom maratonu nije bilo prijavljeno 13 žena sa ličnim rekordom ispod 2:23.

Dva su razloga za ovako nakrcan kvalitet u jednom maratonu: 1. nova tehnologija u patikama je generalno popravila rezultate, 2. izostanak takmičenja u 2020. godini je učinio Valenciju vrlo primamljivom za brojne elitne trkače.

Polumaratonska trka u Valenciji će imati start u 8 sati i također vrlo zanimljivu startnu listu jer će na ovoj distanci debi upisati Rhonex Kipruto (svjetski rekorder na 10k cesta: 26:24), Letesenbet Gidey (svjetski rekord na 5.000m atletska staza: 14:06.62) i Genzebe Dibaba (višestruka svjetska rekorderka u disciplinama od 1.500m do 5.000m). Tu je i svjetski prvak na 21.1km Jacob Kiplimo te ukupno 12 trkača sa polumaratonom ispod sat vremena.

Matea Parlov Koštro u Valenciji

Vaši komentari

Banner