1. ADVENT RUN SARAJEVO: Puno prepreka, ali minimalno odustajanja u posljednjoj uličnoj trci ove godine u BiH

Prvi Advent Run, trka na 5.800m u organizaciji Udruženja “Dečki u plavom”, je održan sinoć u sarajevskom naselju Butile.

2327
Foto: Vladimir Čubak
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

“Jedva sam našao ovo mjesto”, priča dosta trkača po ulasku u startnu zonu, učesnika koji su stizali u Butile iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Uprkos tome bilo je 176 finišera.

“Trka je u potpunosti ispunila naša očekivanja, učestvovao je veliki broj trkača iz BiH, a međunarodnom su je učinili učesnici iz Hrvatske i Srbije. Trka se paralelno trčala i virtuelno u Beogradu u sklopu Beloaser lige, naravno izvan konkurencije, ali kao podrška Sarajevu i trčanju takmičarskih trka. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti u prilici organizirati ovu trku u centru grada. Ova staza u svakom slučaju ostaje za našu Reciklažnu trku”, rekao je predsjednik Udruženja “Dečki u plavom”, Darko Lončar.

Upravo to je i jedan od glavnih dojmova sa sinoćnje Advent trke – trkači su se jako zaželjeli ovakvih događaja.

Prepreke

Prvi Advent Run je kao prepreke imao pandemiju Covid-19, dosta hladno vrijeme (ako je vjerovati Garmin aplikaciji, na startu je temperatura bila minus 1), maglu, smog, možda čak i jednu neobičnu formu gdje smo morali nositi čeone ili obične lampe da bi posvijetlili teren u noćnom izdanju trke… Ali ništa od toga očito nije predstavljalo takvu barijeru da se sve ne održi, da se preuzme veći rizik baš na ovom mjestu, i to u gotovo popunjenom limitu od 200 trkača.

Osnova je bilo probati se maksimalno zaštititi od zaraze pa su na startu trkači bili razdvojeni, a u zoni starta/cilja se štitili koliko je to moguće uz poštovanje uobičajenih mjera. I za ovaj dio se dobro pobrinuo organizator jer su svi dobili bandane koje su mogli koristiti umjesto maski.

Darko Lončar i Alma Hrnjić

Ishod

Trke na oko 5km, ili u ovom konkretnom slučaju 5.800m, kod nas imaju uvijek u muškom dijelu solidnu i širu amatersku konkurenciju jer na njima više “igra” suhi talenat, nego uloženi trud. Tako često sadrže zanimljive završnice sa većim brojem trkača u borbi za raspodjelu pozicija iza onih najboljih. Bilo je slično i sinoć u sklopu Advent Runa. S druge strane kod žena se istakla Alma Hrnjić koja je istrčala odličnu trku.

Poredak najbržih (muški): 1. Alija Imamović (19:42), 2. Berin Mušanović (20:15), 3. Alen Memić (21:43); (žene): 1. Alma Hrnjić (21:31), 2. Ivana Perlain Uzunović (25:14), 3. Melita Husagić (27:16).

Kompletne rezultate možete provjeriti na OVOM LINK-u.

Trkači su na Advent Run pozvani da dođu kostimizirani, pa je tako za najbolji kostim nagrađen Ajdin Begić.

Staza

Ravna trasa ove ulične trke (LINK) pruža odlične mogućnosti za brzo trčanje, ima samo jedan okret na 3. kilometru poslije kojeg trkači opet imaju priliku ravno juriti skoro sve do cilja. Uz jedan neobičan zaokret u samoj završnici, to je jako brza staza u trci sa, istina, nestandardnom dužinom (5.800m).

Na kraju, bila je to posljednja ulična trka u BiH ove godine, nadajmo se da ćemo svi zajedno u 2021. imati priliku češće se oprobati u našem sportu.

Vaši komentari

Banner