PANDEMIJSKI TRENING: Trkači odustaju od teretana u 2021. godini, vanjske aktivnosti i vježbanje kući će dominirati

Već ranije smo prenijeli nekoliko zanimljivih istraživanja koja su provele kolege sa RunRepeat.

1710

Piše: Ersan Bijedić

Imali su zanimljivo istraživanje o rezultatima trkača (LINK), povećanju broja ultramaratonaca (LINK) te uticaja pandemije koronavirusa na trkački trening (LINK).

Nova RunRepeat anketa je provedena na uzorku od 2.712 trkača iz 103 države u vezi njihovih trening planova za 2021. godinu.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Na osnovu ranijih istraživanja RunRepeata, ali i drugih izvora, znamo da se broj trkača i odrađenih treninga ove godine u svijetu povećao, a s obzirom da pandemija zasad ne jenjava, jasno je i zašto su trening planovi vježbača ovakvi:

 – 84.78% trkača je za 2021. godinu istaklo da će primarno svoju formu graditi sa vanjskim aktivnostima kao što je trčanje te vježbanjem kući;

 – 5.62% trkača je navelo da će ključ njihove forme u 2021. biti teretana, što je pad od 69.5% u odnosu na 2020. godinu;

64.58% se digao procent trkača koji primarno planiraju za 2021. godinu angažovati personalnog trenera ili nutricionistu.

Najavljeni primarni načini trkača za dostizanje forme u 2021. godini

Broj ljudi koji su najavili da se planiraju u 2021. baviti vanjskim aktivnostima i vježbanjem kući, je narastao za 19.1 posto spram 2020. godine.

Dakle trkači nastavljaju sa svojim treningom, postavljaju nove ciljeve za 2021. godinu, ali većina tih ciljeva neće uključivati i trening u teretani. Tako je 71.53% trkača najavilo da će u 2021. njihov trening činiti vanjske aktivnosti, a ako se tome dodaju i treninzi kući, onda se procenat penje na 84.78%.

Briga zbog zaraze očito ne jenjava i u tom smjeru ide i oprez sportista. Našim čitaocima svakako preporučujemo da se maksimalno pripaze, pročitaju ranije teme o tome kako se ponijeti u ovoj situaciji (LINK), o potencijalim posljedicama (LINK1, LINK2), te posebno iskustva trkača i probleme sa kojima su se susreli poslije odležane bolesti, Covid-19 (LINK).

Vaši komentari

Banner