5. MOSTARSKI POLUMARATON: Plan mjera i prilagodbe navika za primjer trkama

Peto izdanje Mostarskog polumaratona će biti održano u subotu u izazovnoj pandemijskoj situaciji u našoj zemlji, ali uz jasne higijensko – epidemiološke mjere.

1612
Popis, dezinfekcija i mjerenje temperature u Mostaru

Moje trčanje – trcanje.net

Upravo u ovom segmentu je Mostar i u septembru prošle godine bio jedan od primjera kako se uz dobru organizaciju može u doba pandemije koronavirusa uspješno održati jedan ovakav događaj.

Prošle godine su tako trkači imali prijevoz na start sa četiri različite lokacije u gradu kako bi se izbjegle gužve, a u subotu će imati sa šest. Organizatori su istakli da posebnu pažnju postavljaju na sigurnost i zdravlje trkača te u tom smislu nagovijestili provođenje svih preporuka, protokola i mjera koje su donesene u svrhu prevencije bolesti Covid-19.

U nastavku je protokol koji može biti dobra osnova i za druge trke.

Zbog kompleksnosti pridržavanja epidemioloških mjera kod dječje populacije, organizacijski odbor Mostar Run Weekenda, donio je odluku da Monte Kids Run utrku odgodi do epidemiološki stabilnijeg razdoblja. Ostale dvije utrke, polumaraton i Humanitarna 4K, će biti održane po planu.

Preuzimanje startnih paketa

– Obavezno je nositi zaštitnu masku.

– Nije dopušteno grupiranje i dulje zadržavanje osoba tijekom preuzimanja startnih paketa.

Start trke

– Zbog trenutnih epidemioloških mjera, zajednički start imati će samo trkači/ce sa planiranim vremenom završetka utrke ispod 1:30 (broj trkača/ica na startu neće biti veći od 30). Na startnoj podlozi biti će naljepnice promjera 20cm udaljene 2m jedna od druge koje predstavljaju startna mjesta trkača/ica. Nakon izlaska iz autobusa, trkači/ce su dužni krenuti prema točkama i zauzeti jednu od slobodnih pozicija. Start utrke predviđen je za 08:15h.

Ostali natjecatelji neće imati zajednički start. Vrijeme će se mjeriti metodom „chip time“. Prilikom izlaska iz autobusa, natjecatelji su dužni bez zadržavanja preći startnu zonu i krenuti sa trčanjem.

Prijevoz autobusima

Prijevoz autobusima organiziran je sa šest lokacija u središtu grada. Rondo, Vrh Avenije, bivši hotel Ero, Autobusni kolodvor – istok, kružni tok na Španjolskom trgu te Trg Musala. Na svakoj od navedenih lokacija biti će po jedan djelatnik fizičkog osiguranja, predstavnik Crvenog križa i voditelj transportne stanice od strane organizatora. Autobusi se popunjaju redom. Ulazna vrata su otvorena samo na prvom autobusu u nizu. Sva ostala vrata prvog autobusa su zatvorena, kao i ostali autobusi. Sudionici su dužni pridržavati se uputa dobivenih od strane voditelja transportne stanice!

Po ulasku u cilj natjecatelji su dužni nastaviti protokol koji ih vodi do izlaska iz Ciljne zone. Nije dozvoljeno zadržavanje i okupljanje sudionika u ciljnom prostoru!

“Covid-19 je bolest sa kojom se moramo naučiti živjeti, a jedini način da se to dogodi je prilagoditi navike. Smatramo kako je u ovom trenutku izrazito potreban primjer koji bi uz prilagodbu navika kako nas kao organizatora, tako i samih trkača omogućio što normalniji život u ovim uvjetima. Svi se bojimo Covida-19, ali smatramo da se prilagodbom i dobrom pripremom, rizik može minimizirati te pozitivnim primjerom motivirati sredinu da adaptira navike. Još jednom vas molimo za odgovornost i poštivanje svih donesenih smjernica”, istakli su iz Organizacionog odbora trke.

Vaši komentari

Banner