STOLAČKI CENER: Protrčite kroz muzej pod otvorenim nebom

U Stocu se 22. maja (9:30 sati) održava Stolački cener, utrka kroz najljepše dijelove ovog gradića, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Organizatori su trenutno neformalna grupa lokalnih trkačkih entuzijasta koja uskoro očekuje i registraciju udruženja Stolački cener.

2578
Banner

Moje trčanje – trcanje.net/PR Promo

Osim glavnog izazova, 10 km duge rute, bit će održana i utrka od 2 km.

Pored benefita za zdravlje, što motivira brojne rekreativce, mnoge će u Stolac privući ljepota gradića koji broji najviše sunčanih dana u BiH.

Ruta

Zdravo, ja sam Stolački Cener. Prezime mi je Stolački, jer sam rođen od Stočana, a ime mi je Cener, jer je toliko kilometara duga ruta kojom te namjeravam provesti. U mom gradiću se prepliću civilizacije, a arhitektura se magično saživljava sa prirodnim ambijentom pa će trčanje kraj svih tih ljepota biti snažno iskustvo – promijenit će te, urezati se u pamćenje i uvjeravam te da ćeš mi doći i narednih godina.

Krećem i završavam pokraj biste Maka Dizdara u parku, a tvoje je da prolaskom kroz grad razumiješ zašto je ovaj veliki pjesnik mogao biti rođen samo ovdje. Kada kreneš sa trkom, nemoj zaboraviti da uputiš pogled prema Vidoškom, prema vjerskim objektima i kulturno-historijskim spomenicima, jer je ovo prolazak kroz muzej pod otvorenim nebom. Proći ćeš gradićem koji je vremeplov, rutom koja sublimira historijske etape i kuda su koračali brojni Stočani koji su mijenjali svijet. U srcu Stoca i moje rute je najljepša stolačka djevojka smaragdnih očiju i haljina – rijeka Bregave. Stoca i Bregave se nećeš moći nagledati. Neka traje naša lijepa priča.

Rutu Stolačkog cenera možete provjeriti i na STRAVA LINK-u.

Nagradni fond i prijave

Nagradni fond utrke je jednak za obje kategorije – i za žene i za muškarce.

  1. mjesto: 500 KM
  2. mjesto: 300 KM
  3. mjesto: 200 KM

Za atletske klubove, škole trčanja i ostale kolektive vrijedi popust od 5 KM po osobi u slučaju grupne prijave od 10 ili više osoba.

Prijavite se na Stolački cener na OVOM LINK-u. Prijave i uplate za utrke traju do 10. 5.2021.

Više o trci saznajte na društvenim mrežama Stolačkog cenera: Facebook i Instagram. Organizatorima se možete obratiti i putem e-maila: stolackicener@gmail.com.

Vaši komentari

Banner