SENAD BAJRIĆ: Očekujemo rekordan broj učesnika na ovogodišnjoj utrci

U subotu 7. augusta (20 sati) Kakanj je domaćin četvrte ulične noćne utrke „Kakanj za 5“, a svi takmičari mogu očekivati dobru atmosferu i podršku navijača dok trče svojih 5.000 metara.

1681
Senad Bajrić
Banner

Razgovarao: Dražen Filipović

Održavanje kakanjske petice je ujedno bio i povod za razgovor sa organizatorom ove utrke, Senadom Bajrićem ispred udruženja ‘KA plus’ Kakanj. I dalje se možete prijaviti na ovu noćnu uličnu peticu putem linka.

Ove godine se organizuje četvrto izdanje utrke „Kakanj za 5“. Odakle dolazi ideja za ovu utrku?

– Ideja za organizovanje prve ulične utrke u Kaknju se javila u neobaveznom ćaskanju  među grupicom rekreativnih trkača koja se u popodnevnim satima okupljala na stadionu fudbalskog kluba ‘Rudar’ ljeta 2018. godine. Niko od nas nije imao iskustva u organizovanju ovakvog događaja i slobodno se može reći da nismo znali u što se upuštamo. Krenuli smo sa puno entuzijazma, a bez nekog jasnog i preciznog plana. Prva adresa na koju smo se tada obratili bila je JU KSC Kakanj i sa njima smo postigli dogovor u pogledu uvrštavanja ulične utrke u program manifestacije ‘Kakanjski dani’. Pružili su nam nesebičnu pomoć i oni su nam bili partneri i pokrovitelji na svim dosadašnjim izdanjima kakanjske ulične utrke. Imali smo sreću da je naša ideja od samog početka naišla na razumijevanje i u općini Kakanj. Općinski načelnik već treći puta učestvuje na uličnoj utrci, kao i njegov prethodnik na toj funkciji.

Organizacionu podršku smo dobili od naših divnih prijatelja iz kluba ‘Vedro’ Zenica odnosno sekcije ‘Zenica trči’, a vrijednu pomoć nam je pružila i ekipa portala ‘Moje trčanje’.

Svakako je jedna od zadaća organizatora utrka razvijati i poticati lokalnu trkačku zajednicu. Kakva je situacija u Kaknju po tom pitanju?

– Unazad nekoliko godina vidjeti trkača na ulicama Kaknja je bila prava rijetkost. U mnogim našim sredinama se ‘poprijeko’ gleda na rekreativce koji trče. Često se mogu čuti i neprijatni komentari i dobacivanja, posebno ako je riječ o djevojkama i ženama koje trče.

Smatramo da je jedan od najvećih uspjeha projekta ‘Kakanj za 5’ upravo to da smo rekreativno trčanje približili lokalnoj sredini i učinili ga društveno prihvatljivom i pozitivnom aktivnošću. Ukoliko danas trčite ulicama Kaknja sigurno to niko neće smatrati čudnim.

Veliki broj osoba, pogrešno, smatra da trčanje nije sport za njega već da je to isključivo za ljude u vrhunskog tjelesnoj kondiciji. Nastojimo promijeniti tu sliku i pokazati suprotno, odnosno uvjeriti ih da je trčanje rekreacija za svakoga gdje sami sebi možemo birati tempo i dužinu trčanja kao i intenzitet opterećenja. Ukoliko ste početnik sasvim je dovoljno na prvom treningu istrčati 500 ili 1000 metara laganim tempom.

Sa ponosom možemo reći da je lokalna zajednica prepoznala značaj našeg projekta te je 3. ulična utrka ‘Kakanj za 5’ proglašena najboljim sportskim događajem u 2020. godini u našem gradu.

Kakanj (Foto: Faruk Bišćo)

Gdje kakanjci mogu trčati? Kakva je situacija po tom pitanju u gradu rudara?

– Zbog specifičnosti svog reljefa Kakanj još uvijek nema namjenske staze za trčanje. Pred nama je četvrto izdanje ulične utrke, a ujedno i četvrta staza po kojoj će se trčati. Trkačka zajednica sa nestrpljenjem očekuje izgradnju i uređenje jedne staze za trčanje, što će zasigurno dati novi poticaj osnaživanju rekreativnog sporta u Kaknju.

Općina Kakanj ima jako bogatu kulturno-historijsku baštinu, kao i izrazite prirodne ljepote. Možemo li očekivati daljnji razvoj trkačke ponude u Kaknju?

– Teritorij općine Kakanj baštini bogato historijsko i kulturno naslijeđe. Ovi prostori predstavljaju središte srednjevjekovne bosanske države. Poznato je da je obližnja Kraljeva Sutjeska bila stolno mjesto bosanskog dvora. Razvijamo zajedničku ideju sa kolegama iz Vareša o organizovanju brdske utrke koja bi povezala Kraljevu Sutjesku, Bobovac i Vareš, a vodila bi egzotičnim kanjonom rijeke Bukovice i predstavljala bi jednu od najljepših trail staza u regiji.

Kraljevski grad Bobovac

Šta možemo očekivati u subotu 7. augusta u Kaknju?

– Raduje nas smirivanje epidemiološke situacije. Kakanj je komunikacijski izuzetno dobro povezan sa ostatkom zemlje i nalazi se na dvadesetak minuta vožnje od Zenice i ne više od pola sata vožnje do Sarajeva. Očekujemo rekordan broj učesnika na utrci. Pozivamo sve trkače i ljubitelje trčanja da učestvuju na četvrtoj uličnoj utrci ‘Kakanj za 5’, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini, zaključio je Senad Bajrić.

Izgled medalje ovogodišnje trke

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDUVANJSKA DESETKA: Utrka koja se ne propušta!
Sljedeći članakADMIR ŠABIĆ: Putešestvije sa Lavaredo Ultra Traila
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.