PRVENSTVO BIH U MARATONU: Rezultati se brišu, plasmani ostaju

Two Cities Marathon u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a u sklopu njega i prvenstvo BiH u maratonu, u organizaciji AK Bosna ispred ASBiH, je održan 18. jula.

2049
Foto: Dražen Filipović

Piše: Ersan Bijedić

Već dan poslije zbog neregularnosti koje su se desile u sklopu prvenstva, AK Marathon Brčko je poslao žalbu Atletskom savezu BiH.

Konkretno zbog kraćenja staze prvaka BiH u maratonu, iako je jasno da je trka imala i niz drugih neregularnosti, o čemu smo pisali OVDJE, dok se puno toga nepropisno napravljenog može lijepo vidjeti i iz snimka BHT-a.

Odluka o žalbi

Otad pokušavam iz kancelarije Saveza dobiti odluku na ovu žalbu. Imao sam već neslužbenu informaciju o tome šta je Takmičarska komisija (Aziz Kevelj, Đurđica Rajher-Šišul, Islam Đugum, Dragan Tomić, Dalibor Vrhovac) odlučila, ali sam htio kompletno obrazloženje. Međutim saznajem da odluku nije dobio ni AK Marathon Brčko.

Aziz Kevelj

Na kraju sam tražio pojašnjenje o tome šta je odlučeno od predsjednika Takmičarske komisije ASBiH, Aziza Kevelja.

– Po mojim informacijama taj maraton je bio neregularan po mnogo čemu. Obaveza takmičara pod okriljem Atletskog saveza Bosne i Hercegovine je prije takmičenja dostaviti registraciju i ljekarsko uvjerenje. Mi smo donijeli odluku da se rezultati sa maratona ne mogu priznati, nisu validni, ali da se priznaju plasmani. Plasman se priznaje, ali ne i rezultat zbog puno neregularnosti, rekao je Kevelj.

“Moramo se ustrojavati”

Napominje da je po izvještaju delegata prvenstva BiH, Dragana Tomića, samo nekoliko trkača donijelo registracije, a niko nije donio ljekarsko uvjerenje.

– Sad smo potvrdili plasmane, ali više nećemo dozvoliti da se pod okriljem Saveza održavaju trke kao da su seoske. Morat ćemo se ustrojavati. Savez će obaveze javiti posebno klubovima, kaže Kevelj.

Aziz Kevelj će biti delegat na prvenstvu BiH u polumaratonu koje se održava u sklopu Sarajevskog polumaratona 19. septembra.

– Insistirat ću na tome da takmičari moraju pokazati da su registrirani i da imaju ljekarsko uvjerenje. Ja ću biti na startu, a oni su dužni mene potražiti i predati dokumente. U suprotnom mogu trčati za svoje zadovoljstvo, ali rezultat neće biti priznat od ASBiH.

Po propisima bi trkači trebali nositi i klupske boje.

– To bi trebalo ako je ekipno prvenstvo, ovdje nije obavezno jer je pojedinačno. To ipak nije nešto što će pojedinca eliminisati, rekao je Aziz Kevelj.

Komentar

Ne mogu se oteti dojmu da ASBiH nije baš zainteresovan da ponudi pismeno obrazloženje odluke o žalbi na trku. Traženje ishoda ove odluke je djelovalo kao klasični slučaj iz borbe sa domaćom administracijom gdje ti uvijek fali jedan papir, došao si u pogrešno vrijeme ili slično, pa sve dok ne odustaneš od posla jer ne vrijedi tolikog truda.

Iz gornjeg razgovora se međutim može iščitati priznanje grešaka ispred ASBiH u organizaciji prvenstva jer su ipak sami trebali iskontrolirati pod kojim uslovima će takmičari nastupati ili ne.

Očito je da se od početka nije postupalo po propisima, pa je tako urađeno i kod odluke o žalbi. U takvoj situaciji vjerovatno nije ni fer potpuno obezvrijediti trud trkača i poništiti prvenstvo za trku kakva se ne trči svaki vikend, ali je drukčiju odluku nemoguće potkrijepiti propisima. Dobili smo neki pokušaj solomonskog rješenja.

Ono što je na kraju najvažnije je – hoće li se išta za ubuduće promijeniti? Iako su propisi jasni, u toku ovog slučaja sam od različitih ljudi iz ASBiH čuo različita tumačenja o tome trebaju li, ili ne, ljekarska uvjerenja, a sad i o tome treba li, ili ne, nositi klupske boje. Svako popuštanje od propisanog otvara nove prilike za neregularnosti.

Vaši komentari

Banner