ZIMSKI TRENING: Najbolji period za brdska trčanja?

Znamo da brda uvećavaju intenzitet treninga, a ujedno i prirodno povećavaju broj otkucaja srca, poboljšavajući vaš anaerobni i aerobni kapacitet.

2337
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Dosta trkača ih koristi kao oblik rada na brzini ili kao zamjenski trening snage. Brda mogu donijeti nivo otkucaja srca kao što je na trci ili na treningu visokog intenziteta na atletskoj stazi.

Razlike spram ljeta

Međutim trčanje po brdima ljeti može biti kontraproduktivno, jer ne samo da će broj otkucaja srca porasti zbog težine brda, već će se i mišići zbog ljetnih temperatura brže zagrijati. Mišići zahtijevaju dva do četiri puta više krvi u minuti po toplom danu. Zimi vaši mišići mogu bolje regulisati temperaturu, što znači da često možete trenirati više, raditi brže treninge i veće udaljenosti.

Kada trčite brdima, srce radi jače kako bi pumpalo više krvi kroz tijelo. Broj otkucaja srca raste što se više forsirate, a dramatično će se smanjiti kada završite s treningom. Ukoliko se ne oblačite previše, zimi će mišićima trebati duže da se zagriju.

Dodatni razlozi

Budući da zimi nema puno trka, uvrštavanje brdskih treninga u vaš program može pomoći da izgradite brzinu i budete spremniji za ravne trke na proljeće. Brda također mogu poboljšati izdržljivost, kadencu i ukupnu snagu. Preporučuju se u trening rasporedu tokom cijele godine.

Ako imate intervalni trening na atletskoj stazi ili trening na otvorenom na cesti, a pada snijeg, možda je to odlična prilika za zamijeniti ga brdskim treningom.

(Izvor: runningmagazine.ca)

Vaši komentari

Banner