MENTALNO ZDRAVLJE I TRENING: Održite pozitivan životni stav

Bez obzira na godine, mentalno zdravlje je čvrsto povezano sa fizičkim. Poznata izreka: u zdravom tijelu, zdrav duh, nam to i potvrđuje.

2963
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Vježbanje nema samo pozitivan učinak na našu fizičku snagu i izdržljivost, nego ima i značajan utjecaj na naše mentalno zdravlje i sveopću dobrobit.

Postoji jasna poveznica između fizičke aktivnosti, poput trčanja i našeg mentalnog zdravlja. Jedna od glavnih dobrobiti jest kvalitetniji i bolji san, što nam daje više energije tijekom dana. Osjetan je učinak vježbanja i na kratkotrajno i dugotrajno pamćenje, pozitivan i opušten stav prema životu općenito.

Osim toga, redovna vježba ima značajan utjecaj na smanjenje anksioznosti, depresije pa čak i na poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD).

No, postoje i načini kako poboljšati svoje mentalno zdravlje.

  • Planirajte dane odmora

Umjerenost i balans između treninga i vremena odmora je ovdje ključna. Dan odmora od treninga svakako ne mora biti tijekom vikenda, poželjno je da to bude upravo radni dan. Osim toga, pravite dnevne mini pauze od nekoliko minuta, kako bi se isključili od svega i tako opustili, te vratili fokus na bitno.

  • Koristite tehnike opuštanja

Moguće je usvojiti različite tehnike opuštanja, ovisno od vašeg svjetonazora. Prije svega riječ je o različitim vrstama meditacija i yoge. Svakako za religiozne osobe to podrazumijeva i molitvu. Dokazan je njihov pozitivan učinak na smanjene stresa i anksioznosti.

  • Naučite uživati u životu

Osim vježbanja tijela, potrebno je vježbati i um. To mogu bit različite društvene igre (poput igara sa kartama) ili čak video igre. Sve to pomaže da više uživamo u životu i budemo sretniji.

  • Pažljivo pratite svoj trenažni proces i prehranu

Aerobni treninzi poput trčanja su krucijalni za naše mentalno zdravlje. Ukoliko to uskladimo sa ostalim oblicima treninga (poput treninga snage), te tijelu damo adekvatnu hranu za trening i oporavak, imamo dobitnu kombinaciju.

  • Naspavajte se

Uska je veza između dobrog sna i mentalnog zdravlja. Manjak sna osim što će utjecati na naš trening, također se prenosi na naše mentalno i psihičko zdravlje. Preporuka je od sedam do devet sati sna svake večeri. Svakako potrebno je sebi postaviti jasan raspored odlaska u krevet, kako bi zadržali sve benefite dobrog sna.

U današnjem svijetu mentalno zdravlje nam mora postati jedan od prioriteta zdravog i ispunjenog života.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakANDREJ VIŠTICA: Dvaput je dvaput
Sljedeći članakZIMSKI TRENING: Najbolji period za brdska trčanja?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.