TRKAČKI “STRIKERI”: “Ako ima volje, ima i načina”

Trkači pronalaze različite načine da se motiviraju za ovu aktivnost, a onda ciljevi koje sebi postavljaju mogu ponekad biti dosta čudni. Pogotovo netrkačima.

1530
Jon Sutherland
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Takav je sigurno slučaj sa onima koji sebi kao cilj postavljaju trkačke serije/nizove.

O čemu se radi?

Pravila “strikera”

Postoje dva saveza koja se bave trkačkim nizovima, Streak Runners International od 2012. godine i United States Running Streak Association od 2000. godine.

Očito je da su Amerikanci, još dosta ranije od formiranja ovih saveza, počeli bilježiti trkačke nizove pod jasnim i jednostavnim pravilima:

– trčati svaki dan najmanje jednu milju (1600 metara),

– dozvoljeni su svi tereni pa i traka za trčanje,

– kad trkač uzme slobodan dan od trčanja, serija se prekida.

Rekorder

Rekord drži Jon Sutherland, trenutno sa 52 godine i 240 dana. Trči svaki dan barem milju od 26. 5. 1969. godine. Ovaj niz je i dalje aktivan. Radi se o odličnom trkaču koji iz mladosti nosi lične rekorde na 5km: 13:51 i 10km: 28:51.

– Tokom mog niza dužeg od 50 godina sam imao tri operacije i 10 slomljenih kostiju, ali sam protrčao kroz to. Kao što znamo kazati: “Ako ima volje, ima i načina”, izjavio je Jon Sutherland.

Jon Sutherland

Danas 71-godišnji Sutherland o svom trčanju kaže:

– Sve što imam, moj život, karijeru, posao, reputaciju… dugujem nečemu što mi je većina ljudi govorila da ne radim. Danas sam sretniji nego ikad jer sam vjerovao svojim instinktima i svom srcu.

U ženskoj konkurenciji rekorderka je Kanađanka Lois Bastien sa nizom od 41 godinu i 299 dana.

– Nije to bila neka svjesna odluka, samo sam nastojala podržati kćerku koja je htjela postati dio školskog kros tima. Svidjelo mi se kako se osjećam poslije trčanja i otad sam u tome, kazala je Lois Bastien.

Lois Bastien

Način prijave

“Strikere” i njihove priče možete pronaći i na društvenim mrežama, pogotovo Facebook grupama kao: LINK1, LINK2.

Ako planirate obarati rekord, ovo je LINK za učlaniti se. Na listu se može prijaviti bilo ko jer se bilježe “strikeri” sa čitave planete. Da bi ispunili uslov za uvrštavanje na listu, morate imati već niz od 365 dana trčanja. Nakon toga se šalje prijava.

Trenutna statistika ukazuje da daleko najviše aktivnih trkača sa nizom imaju SAD, a nakon njih slijedi Švedska. Ukupno se na listi nalaze trkači sa nizom iz 65 svjetskih država. Među njima Slovenci imaju sedam trkača sa aktivnim nizom i dva sa prekinutim nizom. Kompletnu statistiku možete vidjeti OVDJE.

Trostruki olimpijac Ron Hill je bivši rekorder sa nizom od 52 godine i 39 dana

Vaši komentari

Banner