Šta se dešava ako jedemo premalo kroz duži vremenski period?

Preniska dostupnost energije može imati negativan uticaj na različite funkcije organizma.

1710
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Zdravlje sportista bi trebalo biti na prvom mestu, a iz perspektive ishrane ovo podrazumijeva konzumiranje pravih nutrijenata u skladu sa potrebama treninga i energije.

Međutim, česti su slučajevi da sportisti:

– ne unose dovoljno energije ili

– troše više energije nego što je unose.

To se može dogoditi iz različitih razloga, zbog trenutne nedostupnosti hrane, gubitka apetita ili, najviše, smanjenog unosa hrane zbog ciljanog gubljenja težine. Poremećaji u ishrani također mogu biti uzrok i česti su u sportu.

Preniska raspoloživost energije

Dostupnost energije izračunava se tako što se energija potrošena tokom treninga oduzima od energije koja je unošena tokom cijelog dana i podijeli se sa tjelesnom masom bez masti. Ovo daje grubu indikaciju koliko energije tijelo ima na raspolaganju za održavanje tjelesnih funkcija. Ako je ovo izuzetno malo u odnosu na masu bez masti, onda se to naziva preniska raspoloživost energije.

Posljedice

Ako je dostupnost energije u tijelu preniska tokom dužeg vremenskog perioda (nekoliko sedmica, na primjer), tijelo ima premalo raspoložive energije da bi se njegove funkcije održale zdravim. Gustoća kostiju može se pogoršati i, u ekstremnom slučaju dovesti do frakture. Mogu se javiti i hormonski poremećaji i, na kraju, ali ne i najmanje važno, žene često mogu imati neredovne menstruacije. Mogu se javiti i poremećaji gastrointestinalnog trakta, depresija ili bolesti kardiovaskularnog sistema. Za sportiste to znači povećanje rizika od ozljeda i infekcija, smanjenje sposobnosti, performansi i mišićne snage, te smanjenje sposobnosti oporavka. Ovo ukupno i očito vodi do smanjene efikasnosti treninga i narušenog razvoja performansi.

Prevencija

Kako bi trkači zaštitili svoje zdravlje, moraju prvenstveno prevenirati nastajanje ovog problema, odnosno spriječiti dugoročne posljedice preniske energetske dostupnosti. Zdravlje se može kontinuirano pratiti i unaprjeđivati ​​podvrgavanjem redovnim sportskim medicinskim pregledima od mreže stručnjaka kao što su sportski fizioterapeuti, sportski psiholozi i konsultanti za sportsku ishranu. Primjenom principa sportske prehrane također se može osigurati optimalno snabdijevanje energijom prije, za vrijeme i nakon treninga.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner