“MARATONSKI ZID”: Koliko vremena gubite u prosjeku, na koga se “udar” češće odnosi i ko više pati?

Irac Barry Smyth je napravio veliku analizu maratonskih prolaza i vremena završetka trke, koja nam pruža puno informacija o „udaranju u zid“ na 42.195 metara.

1587

Moje trčanje – trcanje.net

Smyth je direktor centra za analizu podataka na Univerzitetu u Dablinu, a posljednjih pet godina je objavio puno tekstova sa analizama brojki koje se bave trčanjem pa i trkačkim treningom.

U svom novom radu o tome kako rekreativni maratonci udaraju u zid, Smyth je istražio zapanjujućih 4,1 miliona maratonskih nastupa koje je postiglo 2,7 miliona različitih trkača od 2005. do 2019.

Temelji studije

Za svaki nastup prikupio je svaki 5K prolaz (odnosno 8 po svakom maratonu), plus završni dio od 2.195 metara. Smyth je potom pročistio svoju listu trkača na 717.000 jedinstvenih pojedinaca za koje je mogao locirati više maratonskih nastupa. To mu je omogućilo da izvuče zaključke o kretanju pojedinačnih nastupa. Uspio je prikupiti vrijeme završetka maratona devet godina unazad i unaprijed od vremena ličnog najboljeg maratona svakog trkača.

“Udar u zid”

Smyth je i definirao udaranje u zid. Uporedio je prolaze trkača od 25. kilometra do cilja u odnosu na njihov prosjek od starta do 20K. Trkači koji su poslije 25km usporili za najmanje 20 posto na udaljenosti od najmanje 5km, definirani su kao oni koji su udarili u zid.

Zaključci

Nekoliko zaključaka je doneseno na osnovu ovog istraživanja:

1. Muškarci više udaraju u zid nego žene. Dvadeset osam posto muških trkača udari u zid u odnosu na samo 17 posto trkačica. Ovi podaci su bili relativno konstantni za različite nivoe sposobnosti i starosne grupe. Žene su imale tendenciju da udare u zid nešto prije od muškaraca – na 29,3km, naspram 29,6km – ali njihov sporiji dio je trajao nešto kraće od muškaraca – 9,61K naspram 10,7K. To znači da se više žena oporavilo od sporog trčanja prije cilja, nego muškaraca.

2. Muškarci su u prosjeku poslije udaranja u zid na maratonu gubili 31,5 minutu, a žene 33,2 minute. Muškarci su više usporili pretrpivši usporavanje od 40 posto, u odnosu na 37 posto za žene.

3. I muškarci i žene će najvjerovatnije udariti u zid u tri godine prije njihovog ličnog rekorda. Ovo je tačka u kojoj tek napredujete i možda još niste sklopili sve kockice. Tokom ovog trogodišnjeg perioda, 40% muškaraca će vjerovatno udariti u zid, naspram 28% žena.

4. Iako možda mislite da će od udara u zid više patiti sporiji trkači, upravo je suprotno – teže je bržima. Oni najčešće imaju brze lične rekorde i kad ih pokušavaju popraviti, puno rizikuju. Sporiji trkači obično ne pokušavaju uz toliko truda popraviti lične rekorde, a uz slabiji PB najčešće imaju i više prostora za greške.

Za kraj

Razlozi za udaranje u zid su slični kod svih trkača: vjerovatno niste dovoljno trenirali, niste pravilno tempirali maraton, možda niste napunili rezerve glikogena ili se hidratizirali…

Kao rezultat toga, platit ćete cijenu “udaranja u zid”.

(Izvor: www.outsideonline.com)

Vaši komentari

Banner