U proljeće trčim Banjaluku, evo i zašto…

Kiša! Olujno nevrijeme. Vjetar je na stazi i Kastelu razbacao sve što smo spremili! To je bila startna poruka organizatorima petog “Vivia Run&More Weekend” festivala u Banjaluci. Noć uoči glavnih trka. Pa, šta? Ako noć krene naopačke, i sami se okrećemo naopačke, i iz te perspektive spašavamo jutro. To je bio dogovor uz zdravicu čuvenim „Nektarom“ i večeru sa gostima.

980
Banner

Run&More Community

A gosti su doputovali sa svih strana svijeta kako bi pokušali da osvoje najbrže i najbolje kilometre u gradu na Vrbasu, čiji su zaštitni znak nepregledne zelene aleje i ravni parkovi.

Ali i RMC Banjaluka polumaraton, nevjerovatne energije.

Kod dobre volje je najvažnije da je vlastita!

Grad je probudilo sunce. Sve na svom mjestu. Ulice pune nasmijanih ljudi, muzika… Čuju se različiti jezici, novinarske ekipe u zanosu. Kako i dolikuje velikim događajima. Na startu na Trgu Krajine više od hiljadu srećnih trkačica i trkača. Među polumaratoncima i gradonačelnik. Draško Stanivuković u uspješnom pohodu na lični rekord (01:49:32). Uz centralni RMC Banjaluka polumaraton, tu su 10k by Metromedia i G-Drive 5k Team Run. Koliko kilometara toliko slavalja. Za svaki istrčani i savladani. Duž staze muzički punktovi, okrepne stanice, više od 100 ponosnih volontera… eksplozija navijačkih emocija.

Najbrži Đuro Borbelj iz Srbije

Stazu dugu 21 km najbrže su istrčali Bojana Bjeljac (1:14:04) i Đuro Borbelj (1:07:42). Drugi su kroz cilj prošli Petar Bratulić  (1:08:30) i Dijana Manđeralo (1:27:18), dok su treća mjesta osvojili Lucia Kimani (1:28:37) i Alija Imamović (1:14:25).

– Prvi put sam trčao u Banjaluci. Zaista sam oduševljen. Ne samo organizacijom, već i gradom, ljudima, prelepom trasom sa mnogo zelenila… I konkurencija je bila izuzetna. Kvalitetna. Do 14km sam trčao sa hrvatskim atletičarom, sjajnim Petrom Bratulićem. Tada sam osetio da imam snage da pokušam oboriti lični rekord, što sam i uspeo. To me čini još srećnijim. Uvek ću se rado vratiti u Banjaluku. Nadam se da se vidimo i sledeće godine, rekao je Đuro Borbelj, pobjednik RMC Banjaluka polumaratona.

Đuro Borbelj

Pobjeda svaki osvojeni kilometar, nagrade za prvih 10 polumaratonaca

Da onaj ko se usuđuje – pobjeđuje, potvrdio je i Milan Špehar, slabovidi trkač iz Hrvatske. On je u Banjaluci postigao lični rekord (1:23:04) i plasirao se među 10 nagrađenih polumaratonaca.

– Presrećan sam. Trčanjem sam počeo da se bavim samo zbog psiho – fizičke kondicije. Prije četiri godine. To nije puko umaranje tijela, to je hrana za dušu. Nisam očekivao ovakav razvoj događaja. Banjaluka je posebna. Ljudi su veseli, susretljivi, na stazi muzika… Osjećam se kao da sam domaći, kaže Milan, uz naglašenu ocjenu da je sada spreman i za najviša sportska takmičenja. Na stazi u Banjaluci pratio ga je trener Duško Marić.

Milan Špehar (lijevo)

Jedinstven koncept na Balkanu

Organizacija je bila na svjetskom nivou. To je utisak Alije Imamovića, iskusnog atletičara i reprezentativca BiH. Srećan je i zato što ista priča povezuje Banjaluku i Sarajevo.

– Banjaluka je specifična, jer je jedna od najljepših i najbržih staza na Balkanu. Konkurencija je bila jaka. Od elitnih trkača čuo sam samo pohvale na račun organizacije. Čast mi je biti dio ove priče i imati g. Gorana Ćorića za partnera. Svakoga dana učimo nešto novo i to znanje ulažemo u trke. Mislim da radimo važne stvari u Banjaluci i Sarajevu. Što se tiče mog rezultata, on je očekivan. Zadovoljan sam. Snagu sada usmjeravam na Beograd, gdje nastupam na polumaratonu i branim treće mjesto iz 2021. godine, kaže Imamović.

Alija Imamović

Uspjeh voli da ga primijete. I u pravu je.

Generalni sponzor “Vivia Run&More Weekend-a”  je kompanija za distribuciju i prodaju prirodne izvorske vode „Vivia“, a direktor i idejni tvorac festivala Goran Ćorić. Partneri su i G-Drive, Tropic/Moj Market, Nektar, Intersport, MyBook, Sport Vision, klinika Svjetlost, Metromedia Group, delegacija Evropske unije u BiH, Olimpijski komitet BiH i svi koji vole sport i zabavu. A, u Banjaluci ih je mnogo.

Goran Ćorić i pobjednik petog izdanja Banjalučkog polumaratona

– Svake godine sam na festivalu. Nekada sam i trčala. Sada trči dijete, a ja za njim. U svakom slučaju, ovo je jedinstvena energija. Ne samo u Banjaluci, već u Bosni i Hercegovini. Toliko dobre muzike, odlično raspoloženih ljudi, različitih generacija na jednom mjestu… Jednostavno, moguće je osjetiti tu predanost, viziju i ljubav organizatora. Gradu svakako treba ovakva priča. Da nas pokrene, komentariše Banjalučanka Marija Blagojević, jedna od nekoliko stotina posjetilaca na srednjovjekovnom Kastelu u srcu grada, gdje se za odličnu energiju pobrinuo rok sastav „Ultrazvuk“.

Marija Blagojević

Banjaluka će ponovo, 20. maja,  biti mjesto eksplozije trkačkih i navijačkih emocija, muzike, boja… kada će biti održane trke za generacije koje rastu, ali i jedinstvena u Evropi MyBook Color Fun Run. Prijave su još otvorene.

Vaši komentari

Banner