5. KAKANJ ZA 5: Kakanjska petica 30. jula kao zamajac razvoju rekreativnog trčanja

Pred nama je već peto izdanje noćne ulične utrke 'Kakanj za 5' što znači da ove godine trka 30. jula (20 sati) obilježava svojevrstan polujubilej.

1935

Moje trčanje – trcanje.net

Uprkos iskušenjima pandemije utrka je uspjela sačuvati kontinuitet u prethodnim kritičnim godinama kada su mnoge utrke otkazivane.

Zbog različitih tehničkih i administrativnih ograničenja prethodne četiri utrke su se trčale na četiri različite trase. Organizatori se nadaju da će prošlogodišnja trasa koja se sastoji od dva kruga kroz centar grada biti i definitivna trasa kakanjske petice u budućnosti.

Utrka se kao i svake godine do sada održava u okviru manifestacije „Kakanjski dani“, 30. jula od 20 sati, pod pokroviteljstvom općine Kakanj i uz suorganizaciju JU KSC Kakanj. Generalni sponzor je Market Crvena Jabuka, a sponzori su Plama-Pur BH, Tvornica cementa Kakanj, Delta Pertol, AB Techning Maribor.

Na ovoj utrci se očekuje masovan povratak publike na kakanjske ulice.

Utrke je limitirana na 400 trkača. A bit će održana i egzibiciona dječja utrka u 3 različite grupe. Ulična utrka je ‘Kakanj za 5’ je službeno proglašena za najbolji sportski događaj u 2020 i 2021 godini u Kaknju.

Cilj projekta ‘Kakanj za 5’ nije utrka, već trčanje. Zamisao je da utrka posluži kao zamajac razvoju rekreativnog trčanja što se sudeći po dosadašnjem iskustvu i dešava. Trčanje, zahvaljujući u velikoj mjeri i uličnim utrkama, postaje sve popularniji način rekreacije. Učinjeni su pionirski koraci u pravcu promjene svijesti prema trčanju, kako kod trkača, tako i kod netrkača. Dok se trkači motivišu i podstiču na rekeativno trčanje, u isto vrijeme se nastoji ‘omekšati’ lokalna sredina i prikazati benefite od trčanja.

Jedan od kurioziteta ove utrke je da je u sva četiri prethodna izdanja u ženskoj konkurenciji trijumfovala Alma Hrnjić iz Sarajeva. Ukoliko pobijedi i ove godine, a sudeći po njenoj trenutnoj formi to je vrlo moguće, bit će to jedan zaista neobičan rekord koji se rijetko susreće na uličnim utrkama.

Organizatori apeluju na trkače, a posebno domaće trkače, da se blagovremeno prijavljuju na utrku kako bi izbjegli situacije iz prethodnih godina kada iz tehničkih razloga mnogi zainteresovani nisu mogli učestovati.

Pet razloga zašto trčati petu Kakanjsku peticu

  1. Trka se održava u srcu Bosne. Kakanj je smješten između sarajevske, zeničke i travničke regije i izuzetno je dobro komunikacijski povezan sa svim dijelovima BiH. Iz centra Sarajeva se u Kakanj stiže za 30 minuta, a iz Zenice za nepunih 20 minuta.
  2. Staza je u odličnom stanju, prilično ravna i brza.
  3. Očekuje vas podrška kakanjske publike.
  4. Kakanj je Grad dobrih ljudi.
  5. Nedaleko od Kaknja su Kraljeva Sutjeska i Bobovac, središte srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva. Obzirom da se utrka odvija u noćnom terminu, takmičari će imati sasvim dovoljno vremena da tokom dana posjete ove znamenitosti.

Na utrku se može prijaviti putem OVOG LINK-a.

Vaši komentari

Banner