(VIDEO) 8. DUVANJSKA DESETKA: Sa tri đira na 900m nadmorske visine

Po osmi put je u subotu održana Duvanjska desetka, u sklopu koje je ovaj put održano i državno prvenstvo.

1075
Foto: Ersan Bijedić

Tekst i video: Ersan Bijedić

Za tu priliku su trkači prvi put u Tomislavgradu imali priliku nastupiti na AIMS certificiranoj stazi.

Šta je prvenstvo BiH?

O rezultatima sa trke čitajte na LINK-u.

Odaziv na samo prvenstvo nije bio veliki, što je odraz ukupnog stanja trkačke scene, nivoa na kojem se održavaju takmičenja u organizaciji Atletskog saveza BiH, zatim očito relativno nevažne vrijednosti i značaja ostvarenog uspjeha za pojedince koji učestvuju. Nažalost, za trkače je vrlo često važnije trčati samu lokalnu trku na kojoj eventualno mogu biti nagrađeni, nego prvenstvo BiH. Ukoliko u tom smjeru Savez takmičenje na državnom nivou ne učini bitnijim, ovakva ulična prvenstva će i dalje ostati samo takmičenja forme radi.

Nijansa više

A sama trka je evidentno organizaciono bila za nijansu na višem nivou jer su Duvnjaci nastojali obogatiti sadržaj na tri kruga Duvanjske desetke (AIMS certifikat, nekoliko animirajućih zabavno – muzičkih štandova, tuš na stazi, vrhunska okrepa, večera poslije trke za sve učesnike itd.), uz malu zbrku sa konačnim rezultatima trke, što je evidentno dijelom posljedica činjenice da se na trku može prijaviti pred sami start. Bez toga bi regularnost sigurno bila na još jednom nivou više.

U moru nagrađivanja istih takmičara iz vikenda u vikend na prostoru BiH, kao vrlo pozitivna djeluje odluka da su domaćini lijepo nagradili najbrže Duvnjake i Duvanjke. Novčanim nagradama, koje se mogu porediti sa onima za ukupno najbrže, su posebno stimulirali lokalne trkače.

Svježina Duvna

Prednost ove trke na početku augusta je i u vremenskim prilikama koje vladaju usred ljeta. Sam pogled neučesnika na činjenicu da se usred ljeta trčalo od 18 sati, zbog vrućina koje standardno vladaju u tom periodu, ostavlja upitnik iznad glava. Međutim Tomislavgrad je na 900m nadmorske visine i u vrijeme starta na Duvanjskoj desetci je nekoliko stepeni svježije nego npr. u Mostaru u 21h.

Kao i prošle godine trku u Tomislavgradu je Moje trčanje podržalo i na samoj stazi jer smo trčali tri kruga Duvanjske desetke. Šta smo zabilježili na stazi, i kakvi su dojmovi nekoliko trkača – učesnika, pogledajte i saznajte iz video priloga.

Vaši komentari

Banner