(18+) SEX PRIJE TRKE: PB ili katastrofa?

Ako biste pitali svog (pravog) trenera, on bi vam vjerovatno preporučio apstinenciju ili karantin dan, dva, ili čak i sedmicu prije trke.

3099

Piše: Edina Harbinja

Tradicionalno, sportisti u ekipnim sportovima kao što je fudbal imali su zabrane izlazaka, pijanki i sexa u noćima prije velike utakmice.

Sigurno ste čuli mnogo priča o tome kako se kršio karantin i kako su se fudbaleri iskradali iz hotela da borave sa svojim (ili tuđim) ženama i djevojkama. Malo manje se govori o sličnim situacijama drugog roda, ali one su se sigurno dešavale (žena u meni se buni i kaže, ma moralo je…).

Da li je karantin zaista nužan? Moramo li baš kontrolirati svoj libido i ne upuštati se u seksualne avanture prije trke na kojoj idemo na PB ili sex može biti koristan?

Napomena: Trkači koji su u bilo kojoj vrsti celibata ili apstinencije, voljne ili prisilne, mogu preskočiti ovu pisaniju.

Pa kako je to red u posljednje vrijeme, da vidimo „šta kaže struka“…

Nauka i utjecaj sexa na sportski performans

Do danas su objavljenje brojne studije u stručnim časopisima sportske medicine i sličnim naučnim oblastima, ali kako mnogi mogu i pretpostaviti, podaci baš i nisu konkluzivni. U prijevodu, dosta toga „zavisi“, jer su uzorci mali, previše faktora utječe na sportski performans općenito, pa je teško izolirati utjecaj jednog faktora, kao što je sex. Osim toga, korelacija ne znači i uzročnost! (Ovo je omiljeni prigovor empirijskim istraživanjima koja pretenduju da zaključe kako je jedan faktor predominantni uzrok neke pojave, dok je on ustvari samo jedan od utjecaja na tu pojavu, a ne uzrokuje je sam po sebi. Sorry, profesorica u meni je morala ovo objasniti manje upućenim.)

Većina naučnih studija nalazi da „dugometražni“ (ili dugoprugaški) sex noć prije trke nije koristan (sorry, svi!), jer pored ostalog, utječe na dužinu i kvalitet sna i vaš odmor prije trke, posebno još ako je u „izvedbu“ uključen i alkohol. OK, ali šta ako vi svakako ne spavate noć prije maratona, zbog nervoze, uzbuđenja, a naspavali ste se u ranijim noćima? E pa ne znam, to ove studije i nisu baš testirale. Možda da neko od vas testira pa da nam javi?

Dobro, postoji li neka dobra vijest u tim studijima? Postoji, mnogo njih…Na primjer, jedna od njih je ustanovila da sex i orgazam noć prije fizičke aktivnosti i vježbanja snižava krvni pritisak i tako može biti koristan za vas i vaš performans. Ista studija, s druge strane, ne nalazi da je ovaj benefit statistički koristan u usporedbi s osobama koje nisu imale sex. Druga studija je utvrdila da poboljšano raspoloženje i manji stres nakon orgazma također može utjecati povoljno na vaš rezultat. Treća, meta ili sistematska studija, nalazi da je većina prethodnih studija manjkava metodološki, te da samo sedam njih zadovoljava kriterije za uključivanje u sistematsku analizu. Zaključak je da sex 10 do 12 sati prije sportske aktivnosti nije utjecao na performans, te da negativan utjecaj sexa slabi nakon što prođe 2 sata od seksualne ativnosti.

Ako je vjerovati studiji kompanije Brooks i samim trkačima koji su ocijenili svoj performans, sex prije trke je pozitivno utjecao na 48% trkača i trkačica mlađih od 40 godina (šta je bilo sa starijima, nemamo pojma!). Brooks je također ustanovio da parovi koji skupa trče generalno imaju i veću kilometražu u krevetu. Nadalje, studija Univerziteta u Oksfordu, u kojoj je učestvovalo 2000 trčaka London Maratona, nalazi da su trkači koji su imali sex noć prije maratona bili u prosjeku 5 minuta brži od onih koji su apstinirali. Pretendenti na PB u Londonu, evo prilike…

Studije također napominju da se sex ne proporučuje prije takmičenja u sportovima koji zahtijevaju veliki fokus, kao što je bilijar, streljaštvo itd. Za trčanje to ne vrijedi, ali eto, izgleda da je preporuka da ne radite prevelike dužine prije duge trke.

I, šta ćemo sad…?

Pa dobro, ako ste profi trkači, bolje je da ne eksperimentirate i da slušate trenera. Ili slušajte Ronalda (Brazilca), koji savjetuje pasivni sex noć prije tekme (trke). Šta je pasivni sex, pitajte njega.

Ako ste rekreativac, kao ja, onda možete eksperimentirati i vidjeti šta vam paše (ako imate s kim, naravno, ako nemate, pucajte intervale i trčite po dva, tri puta dnevno, jer valja sav taj višak energije potrošiti).

Sve u svemu, ako se upustite u aktivnosti za odrasle par sati prije 5k ili 10k trke, sumnjam da ćete primijetiti preveliku razliku, možda čak padne i PB (priča se po gradu, čula sam…). Ako se, pak, iscrpite dugoprugaškim snošajem noć prije polumaratona ili maratona, a pri tome ne spavate i dehidrirate, teško da će vam višak hormona sreće pomoći na trci, ma kako se smiješili i izgledali blaženo na službenim fotografijama trke.

Vaši komentari

Banner