(VIDEO) 5. VOGOŠĆA 5K: Rekordan broj učesnika na valovitoj stazi

Jedna od pet trka (cestovnih i trail) održanih proteklog vikenda u Bosni i Hercegovini je bila i Vogošća 5K, u organizaciji JU KSC Vogošća.

1078
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Događaj je održan po peti put, a zanimljivo je da je zabilježio novi rast po brojnosti, i to u godini kad velika većina trka kod nas bilježi pad broja učesnika.

Vogošća je na prvoj trci 2018. godine imala 90 učesnika, zatim je 2019. imala 242 finišera, 2020. (pandemijske) godine 120, a prošle godine 283 trkača. Trka u subotu je imala rekordnih 297 trkača koji su završili distancu, iako je ove godine izmijenjena trasa, po riječima učesnika, možda bila i najteža dosad.

Više o rezultatskom dijelu saznajte na LINK-u.

Privlačna distanca

Cestovnih 5K je postala jako atraktivna distanca u prethodnim sezonama u BiH jer se na ovaj oblik izazova može uključiti praktično bilo ko. Za završiti distancu ne zahtijeva posebnu pripremu (naravno, sasvim drukčije je za one koji žele što bolji rezultat), a učesnicima ipak pruža osjećaj određenog postignuća, kao i dovoljno prostora i vremena za druženje prije i poslije trke.

Rijetke su međutim one koje su korektno izmjerene i imaju AIMS certifikat, a to su ove godine 5K staze u sklopu ovih trka u BiH: TCM Sarajevski maraton, Cazinski maraton, Travnik noćna trka, Tuzlanski maraton i Brodska trka.

Dojmovi s terena

U Vogošći su trkači u subotu istakli nešto težu stazu za trčanje nego je bila prethodnih godina. Kako je to izgledalo na terenu možete provjeriti u našem videu. MT kameru je duž cijele trase trke ovaj put nosila Edina Harbinja. Za MT su svoje dojmove o Vogošća 5K trci podijelili pobjednik i pobjednica, Emir Hastor i Alma Hrnjić, te Amela Trožić i Marko Buljan.

Vaši komentari

Banner