ANA ŠTEFULJ / DNEVNIK JEDNOG TRKAČA: Treba li odmor biti sastavni dio našeg plana trčanja?

Od ranog djetinjstva uče nas da od svega što radimo, trebamo uzeti i odmor.

1483
Banner
Banner

Kada se školujemo, imamo tjedni odmor (vikend) i školske praznike nekoliko puta godišnje. Kada radimo, također imamo tjedne odmore i godišnje odmore, koji su nam, ako ništa drugo, garantirani zakonom.

I onda dolazimo do trčanja i napuštamo princip kojem su nas učili od naših prvih koraka. Da prihvatim odmor kao sastavni dio treniranja, trebalo mi je jako puno. I danas se borim s njim, ali jedno je što znam, bolje je trenirati premalo, nego previše.

Dnevni i tjedni odmor tijekom trenažnog procesa

Često se vraćam na trenažni proces jer meni osobno jedino takav način treniranja ima smisla, bez obzira koliko se netko ozbiljno ili neozbiljno bavio trčanjem. Imam neki cilj, imam vremenski okvir u kojem ga želim ostvariti i imam strukturirane treninge koji će mi pritom pomoći. Ciljevi zaista mogu biti bilo kakvi, od toga da želim u komadu istrčati 5 kilometara do toga da želim 5 kilometara istrčati za određeno vrijeme.

Kada imamo cilj ispred sebe, često smo njemu predani i mislimo da jače i više znači bolje. Pa čujemo da netko trči sulude kilometraže, da netko trči bez dana odmora godinama i mislimo da to tako treba. Ukoliko uzmemo u obzir da se većina trkača s naših prostora trčanjem bavi rekreativno i da uz to rade, time više nepoštivanje tijela i potrebe za odmorom često dovodi do neželjenih rezultata, ozljeda, nemotiviranošću i trošenjem prevelike količine vremena i truda bez postizanja očekivanog ishoda.

Prva sam koja će reći da sam i ja nekada vjerovala da se napredak može postići samo uz gomilanje kilometraže, uz treniranje do iznemoglosti, a pritom žrtvujući vrijeme za oporavak i odmor. Da svoja temeljna uvjerenja promijenim, trebalo mi je puno i još uvijek je to proces koji traje.

Moje potpuno zanemarivanje dnevnog odmora dovelo je do toga da noćni odmor postaje sve kraći i kraći. Čovjek bi mislio da od toliko fizičkih aktivnosti možete spavati i više od preporučenih 8 sati dnevno. A zapravo je potpuno suprotno – spavate sve manje i manje. No, legitimno je za pitati kako si netko može priuštiti dnevni odmor, ukoliko radi, ima beskonačno mnogo obaveza svaki dan i odmor je zadnje što je na listi prioriteta? Moj odgovor na to pitanje je da bismo mi svi trebali posložiti život na način da imamo dovoljno vremena za naš dnevni odmor, a ako to znači i manje treniranja ili preuzimanje manje obaveza na sebe, onda to tako treba biti. Jer treniranje bez dovoljno odmora nema smisla.

Ja sam svoj dnevni odmor tek nedavno počela uvoditi u svoju rutinu, a sastoji se od nekih 30 minuta – odmora. To znači da sam sama sa sobom i nekada će to značiti samo duboko disanje, a nekada ću uspjeti i spavati u tom periodu. Ako za nekoga odmor znači slušati ptice kako pjevaju, onda će to prakticirati. Svi smo mi drugačiji i imamo drugačiju predodžbu o odmoru, ali jedno je zajedničko svima, to je period u kojem svojem tijelu dajemo priliku da se opusti od stresa kojeg ga izlažemo i da jednostavno tijekom dana napravimo restart.

Drugo pitanje koje se često postavlja jest da li ponekad treba uzeti slobodan dan od aktivnosti i odgovor je DA. Koliko će to biti često, ovisi od osobe do osobe, ali slobodan dan od trčanja nužan je jednako kao i dnevni odmor. Što se ozbiljnije bavite trčanjem, takvih dana će biti manje, ali oni trebaju biti pravilno raspoređeni i dozirani tijekom trenažnog procesa. Ovdje valja slušati i svoje tijelo i ako vaše tijelo kaže da je dosta, zasigurno vam treba barem dan odmora. Kod trkača u ovim se trenucima javljaju misli: ali propustit ću jedan dan trčanje, više nikada to neću moći nadoknaditi. Na nama je da zaustavimo te misli, jer nema potreba za nadoknađivanjem jer upravo smo odmorom postigli više, nego da smo odradili bilo kakvu fizičku aktivnost.

Kada govorimo o odmoru, treba pripaziti na jedno, a to je da iako je važno tijelo odmarati, to ne znači da vaše tijelo treba biti potpuno odmorno prije iduće fizičke aktivnosti, odnosno trčanja. Normalno je ući u idući trening s određenom dozom umora jer naš je cilj adaptirati tijelo na veći stres treniranjem. A treniranje, gdje ćete idući trening odraditi potpuno odmorni, neće vas dovesti do cilja dugoročno.

Foto: Trkački klub Marathon 95

Godišnji odmor od trčanja

Najveća greška koja se događa u životu jednog trkača, a kada su pitanju odmori, jest neadekvatan godišnji odmor od trčanja. I sama sam radila takvu grešku i znam koliko je važno uzeti pauzu od trčanja – tjedan, dva, tri, koliko kome treba. U tom periodu može se uzeti potpuni odmor ili odmor od trčanja nadopuniti aktivnim odmorom, koje uključuje neke druge fizičke aktivnosti, sve samo ne trčanje. To ne znači da u aktivnom odmoru treba svaki dan voziti bicikl 100 kilometara ili provoditi slične sulude ideje, već dati priliku tijelu da se i dalje kreće, ali raditi to umjereno i kroz druge aktivnosti. Ako to znači šetnja svaki dan, onda je to šetnja.

Kada se završi trenažni ciklus i mi smo odradili svoju ciljanu utrku, često smo zaneseni željom da ostvarimo više, bolje. I to je zamka u koju se ulove gotovo svi trkači. Upravo je to trenutak kada treba stati, odmoriti, napraviti par koraka unazad i krenuti iz početka. Nepoštivanjem takvog odmora, dugoročno ćete si napraviti više štete, nego koristi. Koliko vam odmora treba, ovisi o tome kakvu ste utrku odradili, i kakav je trenažni proces iza vas. Za maraton se preporuča barem tjedan dana, a bilo bi dobro 2 tjedna odmora nakon utrke. Ukoliko se ne uzme odmor, umor će vas sustići kasnije, u idućem trenažnom ciklusu, kada biste trebali biti dovoljno odmorni da možete odrađivati treninge. A to je ono što ne želite, odnosno najmanje što želite jest da morate uzeti duži odmor tijekom trenažnog ciklusa. S druge strane, nepoštivanje takve potrebe tijela dugoročno dovodi do ozljede.

Godišnjeg odmora od trčanja ne treba se bojati. Osim što ćete shvatiti da je to upravo ono što vašem tijelu treba, vratit ćete se motivirani trčanju, odmorni i puni entuzijazma za ostvarivanje novih ciljeva. Svi mi znamo koliko je važno raditi i na psihičkom aspektu i našoj motivaciji, a to je jedino moguće ukoliko je vaše tijelo fizički zdravo i odmorno.

Zaključak

Treba li odmor biti sastavni dio našeg plana trčanja? Naravno da da. I mnogo je lakše to napisati, nego provesti u praksi. Jer uvijek će neki ‘crv’ u našoj glavi sugerirati da bolje da treniramo, jer #kilometri, jer #tkocevise, jer #izazovi, jer #neceonajtamobitiboljiodmene. Zbog toga je važno okružiti se ljudima koji će vas podsjetiti na to, objasniti vam zašto je to važno,  ma ako treba prisiliti vas na to. Ukoliko radite s trenerom, on/ona je taj/ta koji bi trebao biti vaš glas razuma i osigurati da, što se tiče plana trčanja, imate dovoljno odmora. Jer vaš osobni cilj i cilj vašeg trenera bi trebao biti vaša dobrobit, što je često u svijetu trčanja, barem u našim područjima, sekundarni cilj.

Zato, uzmite odmor koji vam je potreban, uzmite ga dozirano i nemojte zaboraviti da je manje često više.

Vaši komentari

Banner