OSNOVA ZA KVALITET: Spisak bh. trka sa AIMS certifikatom

Donosimo kompletan spisak od 18 trka u Bosni i Hercegovini koje su održane ili će se održati u 2022. godini, a imaju AIMS certifikat, odnosno njihovi organizatori su uložili sredstva u adekvatno mjerenje dužine staze.

1346
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Evidentan je pomak u ovom smislu jer je naša zemlja 2017. godine imala samo tri certificirane trke, a to su bili Sarajevski i Banjalučki polumaraton te Vidovdanska 10K trka u Brčkom.

Ispred MT nam je svakako drago da smo direktno uticali na podizanje svijesti o važnosti korektnih staza za trkače te da su pomaci danas ipak vidljivi.

Nizbrdo i “point-to-point”

Napominjemo i da to ne znači da su sve ove staze na spisku validne za rekord, jer neke među njima ipak imaju nedozvoljen pad na stazi, odnosno više od jednog metra po kilometru trčanja nizbrdo (uz njih smo dodali zvjezdicu). One imaju adekvatnu dužinu, ali ne i ispunjene druge parametre.

To se odnosi na Ramski i Jablanički polumaraton, kao i 5K te 21.1K u sklopu TCM Sarajevskog maratona, s tim da će Sarajevo iduće godine dobiti nove staze. Zanimljivo je i da spomenute trke sa nedozvoljenim padom (Rama, Jablanica, Sarajevo) imaju “point to point” stazu, odnosno start i cilj im je udaljen preko 50 posto od dužine trke, što je također uslov za regularnu stazu na kojoj se može postići rekord.

GPS minusi

Za one koji smatraju da su neke od ovih staza “duže” napominjemo da GPS uređaji ne pokazuju korektnu dužinu. Tačno izmjerene staze su one koje se mjere Jones Counterom, a više o tome govorili su za Moje trčanje AIMS mjeritelji Lucija Kolić i Borut Podgornik. Još jedan tekst o stazama možete čitati OVDJE.

Temelj za kvalitet

Nažalost ni sve ovo ponekad nije garancija da je staza korektna jer je organizator dužan postaviti je prema uputama i odrednicama AIMS mjeritelja, a u Ex-Yu regiji se već ponekad dešavalo da se to ne ispoštuje. Također, valja spomenuti ni da AIMS certifikat nije nikakva garancija kvaliteta sportske manifestacije, već konkretno ulaganje u tačnu stazu, dok kompletna vrijednost događaja ipak zavisi i od punih drugih detalja. Ali određeni bitan temelj, ili preduslov, sigurno jeste.

Ostale trke u BiH su mjerene pretežno GPS uređajima i imaju približnu, ali najvjerovatnije ne potpuno tačnu dužinu. Negdje su odstupanja manja, negdje veća.

U nastavku je spisak trka u BiH za 2022. godinu koje imaju AIMS certifikat, odnosno čiji su organizatori uložili i trkačima nude tačne dužine na svojim trkama. U zagradi su distance na koje se AIMS certifikat odnosi.

Vaši komentari

Banner